Ilić: Građevinske dozvole u najkraćem roku

Novi zakon predviđa da se građevinska dozvola dobije na jednom šalteru, bez dodatnih dokumenata i u predviđenom roku do 30 dana, rekao ministar Velimir Ilić. Građani će za privatne potrebe moći da dobiju dozvolu za znatno kraći rok, do sedam dana, ističe Ilić.

Ministar građevinarstva i urbanizma rekao je da novi zakon o uređenju prostora i planiranja podrazumeva da se građevinska dozvola dobije na jednom šalteru, bez dodatnih dokumenata i u predviđenom roku od 30 dana.

Prema njegovim rečima, ukoliko rok za izdavanje nije poštovan, resorno ministarstvo je dužno da istog trenutka izda građevinsku dozvolu.

Zakon takođe predviđa i sankcije za nepoštovanje rokova, a kako kaže ministar, veliki investitori će imati i pomoć koordinatora koji prikuplja dokumentaciju ako je nešto sporno i olakšava proces izdavanja dozvole.

Gostujući u Dnevniku RTS-a, Ilić je objasnio da će procedura dobijanja dozvole za građane biti znatno kraća od one koja je predviđena za investitore.

"Za građane je predviđena najkraća moguća procedura, oni će dozvolu moći da dobiju maltene za sedam dana za privatne objekte, za pomoćne objekte, za male lokale do 100 metara kvadratnih. Za to će procedura biti skraćena gde treba samo najosnovniji materijal da se prikupi", rekao je Ilić.

Što se tiče konverzije prava korišćenja zemljišta u pravo svojine, Ilić je potvrdio da se od ideje da to bude besplatno došlo do ideje da oni koji su kupili zemljište moraju da plate 80 odsto tržišne vrednosti. Ipak, ističe, to nije konačno rešenje, a konačnu odluku treba da donese vladajuća koalicija.

"Mi smo predložili da konverzija bude besplatna. Bilo je raznih predloga, Ministarstvo privrede je, na primer, tražilo da se konverzija plaća 80 odsto od tržišne vrednosti... Mislim da će konverzija biti znatno niža od 80 odsto, možda maksimalno 20 odsto, to je i bio predlog koji su mnogi podržali", precizirao je Ilić i potvrdio da postoji oko 3.000 zahteva za konverziju.

Ilić kaže da je zakon spreman i da bi Vlada trebalo da 15. decembra razmatra to pitanje. Nakon toga o njemu raspravlja parlament, od kojeg zavisi da li će zakon biti usvojen do kraja godine.

Jedno je sigurno - sledeće građevinske sezone primenjivaće se novi zakon, zaključio je Ilić.

broj komentara 5 pošalji komentar
(petak, 06. dec 2013, 18:38) - anonymous [neregistrovani]

stara prica

ma to ce da bude ona stara caka, donesi to, to, i to pa ces dobiti gradj. dozvolu za sedam dana, a da bi donio to, to, i to treba ti vremena kao i do sada. Naravno cekas da pojedini cinovnik dodje sa odmora pa taman kad on dodje ode onaj drugi i tako u krug, a da ne pricam o cekanju da se zakon promeni, donese ili stupi na snagu, moj Veljo, blage veze ti nemas sta pricas...

(petak, 06. dec 2013, 16:54) - anonymous [neregistrovani]

Laži i zamajavanje naroda

Gospodin Iliću nemojte da obmanjujete narod. Svaki službenik u nizu pravi situaciju da on dobije mito. Papira treba preko trideset. I sada to traje uz korupciju dve godine, bez korupcije nikada! Pa i ako izgradite objekat kome da ga prodate?

(petak, 06. dec 2013, 16:05) - anonymous [neregistrovani]

Sarajevo

Da bi ovo moglo da funkcioniše, moraju se promeniti i neke druge stvari. Sada da bi vam se izvršila konverzija zemljišta , a to je jedan od uslova da dobijete građevinsku dozvolu , morate da čekate pet-šest godina.

(petak, 06. dec 2013, 10:05) - ortakov [neregistrovani]

urbanizam

Nema leka u ovoj oblasti nikada. Na šta li će da liče gradovi (a i sada je već kasno) kada svi počnu da dobijaju dozvole bez detaljnog regulacionog plana !? Ljudi, pa Vi imate problem sa VEĆ nelegalno izgrađenim objektima, niko ne plaća poreze na te objekte a infrastrukturu SVI MI KOJI SMO UREDNO PLAĆALI DOZVOLE i danas plaćamo poreze, plaćamo tim istim što nelegalno grade.

(petak, 06. dec 2013, 10:04) - anonymous [neregistrovani]

Nemoguce

Da bi to Ilicu bilo moguce moras da promenis ceo sistem i funkcionisanje drzavne uprave.

Treba da promenis i zakon o upravnom postupku.

Bas da vidimo kako cete to da izvedete