Zlatibor, viši porezi prazne hotele?

Najavljeno povećenje PDV-a na prihode od turizma ne samo da će prebaciti deo prihoda u sivu zonu nego će onemogućiti dalje investiranje, smatraju turistički delatnici Zlatibora. Upozoravaju i da će u nekim slučajevima to značiti i zatvaranje turstičkih objekata.

Ovih dana turistički radnici brinu zbog najave da će se PDV za smeštaj u turizmu povećati sa osam na 20 odsto. Uvereni su da tako neće porasti prihodi budžetu jer će, kažu, poslovanje preći u nelegalnu zonu.

Kada se, zbog najavljenog povećanja PDV-a uzdrma i Zlatibor, koji je ove godine već premašio 1.200.000 registrovanih noćenja, pitanje je šta da očekuju druge, manje posećene destinacije. Zlatiborci su već izveli sumorni bilans.

"To bi značilo direktno smanjivanje dobiti koja je namenjena za investiranje a za one hotele koji pozitivno posluju a za one koji rade na ivici rentabilteta do bi značilo direktno zatvaranje", smatra Arsen Đurić, direktor Turističke organizacije "Zlatibor".

Cene na Zlatiboru nisu menjane dve godine, povećan je turistički promet i broj gostiju, onih iz inostranstva, čak za 30 odsto. Sve to sada dovodi u pitanje najavljeno povećanje PDV-a, koji bi bio najveći u regionu, i gotovo dvostruko veći nego u članicama EU. Smanjenje konkurentnosti neminovno će smanjiti i investicije.

"Imamo pozive ljudi koji su mnogo uložili i koji prosto ne mogu da poveruju da je porez 'preko noći' mogao da poveća za 150 odsto, to je dodatnih 12 odsto na prihod, i ovo će biti jako loš signal koji će zaustaviti investiranje", kaže Toma Momirović, predsednik skupštine Horesa (Udruženja hotelijera i restoratera Srbije).

I već profilisani zdravstveni, sportski i kongresni turizam , u čije se kapacitete ulagalo godinama, i koji obezbeđuju popunjenost i u vansezoni, teško bi opstao uz povećanje cena.

Direktor hotela "Palisad" Vojkan Janjić kaže da se na Zlatiboru organizuju najveći i najznačajniji kongresi na koje dolazi i hiljadu ljudi.

"Međutim, ko će njih ubediti da, ako sutra podignemo cene za deset odsto, ne obavlja svoje delatnosti u Crnoj Gori, Bosni ili možda u Grčkoj, jer će tamo imati povoljniju cenu, upozorava Janjić.

Procenjuje se da bi smanjenje broja zaposlenih, a njih je oko 3,5 hiljade u turizmu Zlatibora, bilo proporcionalno povećanju poreske stope, a opštinski budžet znatno umanjen.

"Najavljeno povećanje PDV-a imalo bi sigurno karakteristike i posledice elementarne nepogode za turističke centre kao što je Zlatibor", kaže predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović.

Višemilionska ulaganja usmerena na razvoj turizma visoke kategorije, i planovi da se u narednoj deceniji broj posetilaca uveća petostruko, sada su na probi. Sa njima i najrazvijenija privredna grana opštine, u kojoj se do sada broj zaposlenih svake godine uvećavao za 10 odsto.

broj komentara 5 pošalji komentar
(sreda, 13. nov 2013, 15:26) - hotelijer [neregistrovani]

Srbija=Njujork

Po svemu sudeći Srbija se izjednačava sa Njujorkom, gledajući ovu stopu PDV-a na smeštaj. Pa kad smo već tako viskogog standarda, hajde da povećamo i cenu karte za prevoz na 200 din, kafe na 500 din, voća i povrća jedno trostruko, hleba na 150 din, jednog obroka u restoranu na 2500 din itd. Bilo koji porast od 150% je katastrofa i nagla promena, a ovaj porast PDV-a u Srbiji će biti zapisan u istoriji PDV-a cele Evrope. Užas!

(sreda, 13. nov 2013, 11:00) - anonymous [neregistrovani]

Sta cini turizam

Uspesan turizam ne cine samo cene u hotelima i restoranima (koje su kod nas, uzgred budi receno, nerealno visoke), vec celokupna infrastruktura koja podrazumeva i puteve i zeleznicu i aerodrome i motele i toalete i vanpansionsku ponudu... A sve to je u Srbiji na jadnom nivou!

(utorak, 12. nov 2013, 19:38) - anonymous [neregistrovani]

Погрешно

Туризам неће сузбити већи ПДВ, већ неразумно високе цене и лоша услуга. 

(utorak, 12. nov 2013, 13:00) - anonymous [neregistrovani]

Show

Drasticno povecanje poreza na imovinu, PDV-a, i poreza na dobit ocito nije pravo resenje.

Gradjevinska indrustija ce doziveti jos jacu kontrakciju kao i iznosi doznaka iz inostranstva koji su tradicionalno zavrsavali u faraonskim poduhvatima dijaspore.

Sve u svemu 2014 ce biti interesantna godina.

(utorak, 12. nov 2013, 12:55) - anonymous [neregistrovani]

sa 8 na 20

ovo moze samo u zemlji srbiji !