Čitaj mi!

U Segedin u kupovinu

Odlazak u Segedin u kupovinu posebno je aktuelan pred novogodišnje i božićne praznike. Prema procenama nekih hipermarketa u Segedinu, svaki peti kupac je iz Srbije.

U vreme krize, važan je svaki dinar. Nova, a stara, u svakom slučaju sve popularnija destinacija za kupovinu, u nadi da će se uštedeti, je Segedin. Prema procenama nekih hipermarketa u Segedinu, svaki peti kupac je iz Srbije. U vreme praznika taj broj se povećava.

Ispred najvećih marketa u Segedinu, ekipa RTS-a zatekla je Novosađane, Subotičane, Šapčane i Beograđane.

"Dolazim svaka tri meseca, isplati se sve osim garderobe. Čak sam i tehničku robu donosio, to je po jedna stvar uvek i vidi se da je za lične potrebe, ne za prodaju, pa carinici ne prave problem", kaže jedan od kupaca iz Srbije.

Drugi kažu da se kupuju mesni proizvodi i tehnika, a uštedi se do 50 procenata. Neki prehrambeni proizvodi znatno su jeftiniji nego u Srbiji. Mleko i čokolada su u Segedinu jeftiniji dvadesetak dinara, svinjsko meso od sto do sto pedeset dinara, a pileći batak sedamdeset dinara.

Na tehnici može da se uštedi i više. Primera radi televizor koji u Segedinu košta 350 evra, u Beogradu je i do 160 evra skuplji. Cene odeće i obuće uglavnom su slične.

Odlazak u Segedin isplati se ukoliko pazarite robu za više od 48.000 forinti, što je oko 160 evra. U tom slučaju na granici, ili kada sledeći put dođete u tu prodavnicu, vraća vam se četvrtina potrošene sume, tzv. AFA.

Putarina i gorivo od Beograda do Segedina i nazad košta oko 5.000 dinara. Međutim, ko se uputi u Mađarsku mora da vodi računa da u tu zemlju neće moći da uđe ukoliko nema originalna ksenonska svetla.

U poslednje vreme sve su češće autobuske ture. Povratna karta je oko 1.400 dinara.

broj komentara 11 pošalji komentar
(sreda, 04. jan 2012, 08:03) - Steva [neregistrovani]

xenonke ili ne?

Poslednja vest je u stilu: Idite vi koji imate para, a vi koji imate jeftine automobile, pazite da vas ne uhapse zbog svetala. Svaka čast, podsetili ste me na "vodu u koaksijalnom kablu" u kampanjama iz 90tih.

(utorak, 03. jan 2012, 11:15) - anonymous [neregistrovani]

bio pred novu godinu

poznavajući cene ovde u dinar otišao sam u segedin sa 500 evra. potrošio sam sve, nisam platio carinu nizašta jer je sve po jedan komad za ličnu upotrebu. put je 15 evra busom.
uporedio sam onda cene svega što sam doneo sa beogradskim cenama na AKCIJI. bilo bi tačno 921 evro. znači uštedeo sam 406 evra. ovde nas DERU i skidaju kožu sa ledja samo ne znam dokle. dok god ima glupih ovaca ima i vukova.
eto mene idućeg meseca u segedinu ali kupujem samo hranu i uporedjujem sa beogradskim cenam i sledi izveštaj

(nedelja, 01. jan 2012, 02:12) - anonymous [neregistrovani]

pouzdano

ma niko negleda svetla bila ona ksenon ili neznam kakva a kupovina se isplati vraćali vi porez ili ne......ovde puniš đžepove zelenašima koji preko noći žele da se obogate....

(subota, 31. dec 2011, 20:30) - Лучо [neregistrovani]

Куповина код комшију

Мени да Мађари у пола цене дају робу не купим је,радије купим код српског сељака.Бар знам шта једем, нећу да једем смеће западно.

(subota, 31. dec 2011, 13:11) - Nesha [neregistrovani]

I neka

Kada je kod nas tržište 'uređeno' tako kako je uređeno, neka ljudi kupuju gde im je povoljnije. Baš sam nedavno bio u poseti Budimpešti, i mogu vam reći da je JEDINO garderoba iste cene kao kod nas, ostalo je sve jeftinije, od recimo 15% pa naviše. Ima i stvari koje su duplo, pa i trostruko jeftinije nego u Srbiji. Tehnička roba sramota koliko je jeftina, govorimo o stotinama evra razlike u cenama. I ko onda sme da kaže 'kupujte u Srbiji'? Još nas časte muzičkim dinarima u novoj 2012. godini. Naravno, u hipermarketu u kome sam bio nisam video nijedan srpski proizvod.

(subota, 31. dec 2011, 11:34) - Markan [neregistrovani]

sijalica

skinete sijalice koje svetle plavo i smesno podsecaju na ksenone i stavite normalne sijalice da bude lakse za oko i drugima u saobracaju.

(subota, 31. dec 2011, 11:03) - glupan [neregistrovani]

Kakva ušteda?

Ode naš dinar mađarskom radniku u džep. Da kupuju kod nas, možda nešto skuplje, ali taj dinar se nama vraća.

(subota, 31. dec 2011, 10:43) - Rade [neregistrovani]

Koja svetla?

Koja svetla? Da li su svi obavezni da imaju kcenon ili za one koji imaju, pa im mora biti original?

Napisite neko objasnjenje. Vise ste zbunili, nego objasnili.

(subota, 31. dec 2011, 10:39) - anonymous [neregistrovani]

Потемкиново село

О каквој бре куповини ми овде причамо кад у Србији не може баш ништа да се заради. Овај прилог ми личи на Потемкиново село.

(subota, 31. dec 2011, 10:19) - anonymous [neregistrovani]

kineski xenoni

zabranjeni su kineski xenoni...a ne originalni...a bilo i je i vreme da se zabrane vec jednom....

div id="adoceanrsvdcfhklggd">