Čitaj mi!

"Alstom" gradi metro u Beogradu?

Francuska kompanija "Alstom transport" očekuje da će sklopiti ugovor o izgradnji metroa u Beogradu i da će tim projektom započeti poslovanje na Balkanu, rekla potpredsednica kompanije Paskal Grase.

Potpredsednica "Alstom transporta" Paskal Grase izjavila je da  francuska kompanija "Alstom transport" očekuje da će sklopiti ugovor o izgradnji metroa u Beogradu i da će tim projektom započeti poslovanje na Balkanu.

"Projekat izgradnje beogradskog metroa je na početku i tek predstoje razgovori između naše kompanije i Grada Beograda o mogućem ugovoru", rekla je Grase u intervjuu agenciji Beta.

Ona je istakla da francuska kompanija koja posluje na svim kontinentima, planira da posluje i u zoni gde do sada nije bila prisutna, na Balkanu, za šta je prava prilika učešće u izgradnji beogradskog metroa.

O projektu metroa u Beogradu ona je govorila u kancelariji u sedištu" Alstom transporta" u pariskom predgrađu Sen-Uen u kome radi 5.000 ljudi.

Predstavnici vlada Srbije i Francuske i Grada Beograda potpisali su 18. novembra u Beogradu Memorandum o namerama za gradnju metroa u Beogradu, a takav dokument su istog dana potpisali i Grad Beograd i "Alstom transport".

Pripreme studija za projekat izgradnje beogradskog metroa, prema rečima potpredsednice za razvoj i strategiju "Alstom transporta", rađene su 2007. i 2008. godine, ali je izrada detaljnije studije počela krajem septembra 2011. i radi je francuska inženjerska firma "Ežis", a finansijer je francuska vlada.

Uloga "Ežisa" je, prema njenim rečima, da utvrdi potrebe Beograda i uskladi ih sa tehničkom i industrijskom izvodljivošću.

"Ceo projekat se procenjuje na oko milijardu evra, ali to je okvirna procena, a naš deo trebalo bi da bude 40 odsto, što je za "Alstom" značajna cifra", otkrila je Grase.

Očekivanja su, kako je rekla, da Alstom, osim vozova, obezbedi i signalizaciju, elektrifikaciju i šine za beogradski metro, a da u ceo projekat budu uključene i srpske firme. 

Grase je rekla da će početak izgradnje metroa zavisiti od toga kada će biti postignut dogovor između "Alstoma" i Grada Beograda, odnosno potpisan ugovor o projektu što će, prema njenim rečima, biti materijalizacija strateškog partnerstva dve zemlje koju su 8. aprila 2010. godine ugovorili predsednici Francuske i Srbije, Nikola Sarkozi i Boris Tadić.

"Alstom transport" je prisutan u više od 60 zemalja i zapošljava 27.000 ljudi. Između ostalog, proizvodi brze i vozove veoma velike brzine (više od 300 kilometara na sat).

broj komentara 5 pošalji komentar
(utorak, 06. dec 2011, 09:56) - Mladen [neregistrovani]

Stanica Aerodrom N.T.

A gde je metro linija do aerodroma? Nemoj da budemo najveci slepci na svetu. Svaki evropski aerodorom koji iole vredi ima metro do centra grada!!!

(nedelja, 04. dec 2011, 12:59) - anonymous [neregistrovani]

Bojane

sigurno si cuo za izrecicu: gde burgija nece tu para oce!sve se moze kad se parom mase....

(nedelja, 04. dec 2011, 11:27) - anonymous [neregistrovani]

hahhahahha

hahahhahahah da znas da si upravu:)))) hahahahhaha

(nedelja, 04. dec 2011, 09:41) - anonymous [neregistrovani]

Beogradski metro

Beogradski metro počeo se graditi 1980.!!! Tada je zakopana prva lopata, a Tito je još bio živ. Išao sam u osnovnu školu i svi smo se radovali. Valjda će mi unuci da se provozaju tim metroom.

(nedelja, 04. dec 2011, 01:34) - Bojan [neregistrovani]

Kako bez javnog konkursa

Ne zelim da se bavim politikom i da dovodim u pitanje neupitnu potrebu Beograda za metrom, ali ne razumem, kako iko moze da sklapa ugovor od 1 milijarde evra bez javnog konkursa i de facto direktnim dogovorom zaobilazi zakone ove drzave.