Više od milion nepismenih

Više od milion ljudi u Srbiji funkcionalno nepismeni, ocenjeno na forumu o pravopisu i pismenosti na Međunarodnom sajmu knjiga. Problem je utoliko veći, jer su najnepismeniji upravo oni koji su zaduženi za pismenost mladih generacija, ističu učesnici foruma.

U Srbiji ima više od milion funkcionalno nepismenih, a društvo ne radi dovoljno da se problem reši, ocenjeno je danas na forumu 56. Međunarodnog sajma knjiga o pravopisu i pismenosti.

Učesnici foruma upozorili su da se pismenost u Srbiji ne može povećati ukoliko ne postoji svest društva o njenoj važnosti, kao i da je problem utoliko veći jer su najnepismeniji upravo oni koji su zaduženi za pismenost mladih generacija.

Asistent somborskog Pedagoškog fakulteta Dragoljub Perić upozorio je da studenti četvrte godine koji će sutra opismenjavati mlade generacije pokazuju elementarnu nepismenost.

"Pokazalo se da su najnepismeniji oni koji su zaduženi za pismenost mladih generacija. Studenti Učiteljskog fakulteta imaju nizak standard pismenosti i vrlo malo znaju. Greške koje prave studenti, koje će danas ili sutra preuzeti mlade generacije, zastrašujuće su",istakao je Perić.

Perić je upozorio da Srbiju, ukoliko se ništa ne promeni na tom polju, očekuje loša budućnost.

Prema istraživanju, studenti ne znaju da se "da li" piše odvojeno, kao i "ne znam", zatim koriste pleonazme poput "mala kućica", unificiraju oblik "bi" za sva lica, ne znaju upotrebu glagola "trebati".

Lingvista i novinar Anđelka Cvijić rekla je da je činjenica da društvo ne radi dovoljno na tome da se problem nepismenosti reši, ali da je "dobro što postoje pojedinci koji su zainteresovani da poboljšaju znanje i pismenost iz jezika".

Cvijićeva je navela da je jedan od podstreka za rešavanje problema stigao iz EU u vidu četiri miliona evra, namenjenih obrazovanju nepismenih. Prema njenim rečima, zahvaljujući tom projektu u klupe 80 škola selo je oko 2.800 potpuno nepismenih odraslih ljudi.

Angažman društva u pravcu opismenjavanja mora da bude nastavljen, istakla je Cvijićeva i dodala da državne institucije moraju da se uključe u reviziju i korekciju postojećih udžbenika srpskog jezika koji se razilaze sa pravopisnim standardima ustanovljenim najnovijim pravopisima od prošle godine.

Posebna pažnja na forumu posvećena je "Pravopisu srpskog jezika" Matice srpske koji je objavljen 2010. godine, dopunjenom i izmenjenom izdanju u odnosu na 1993. godinu, kao i "Pravopisnom rečniku srskog jezika" Milana Šipke u izdanju "Prometeja" iz Novog Sada.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи