Читај ми!

Lažna vest o Nobelovoj nagradi

Pojedini mediji su Dobricu Ćosića danas proglasili dobitnikom ovogodišnje Nobelove nagrade za književnost. „Krivac“ za zabunu je vešto napravljen grafički klon strane zvaničnog sajta Nobelove nagrade.

Svega sat vremena uoči obelodanjivanja imena ovogodišnjeg dobitnika Nobelove nagrade za književnost, pojedini mediji u Srbiji objavili su da je laureat srpski pisac Dobrica Ćosić. 

Zabunu je izazvao sajt, na kojem je postavljena vest o tome da je Ćosić dobitnik nagrade, uz citat iz njegovog romana „Deobe" i detalje biografije.

Vest je, izgleda, za Srbiju bila isuviše dobra – za neke strane medije dovoljno intrigantna –da bi proveravali šta stvarno piše na oficijelnom sajtu Nobelove nagrade (www.nobelprize.org).

Lažna strana, odnosno sajt grafički klon oficijelnog sajta, registrovana je juče u Stokholmu, a njen kreator potrudio se da je kompletno izlinkuje na pravi sajt i time izazvao zabunu kod posetilaca koji nisu proveravali zašto ta strana nije dostupna sa oficijelne prezentacije.

Na lažnom sajtu je, pored vesti, navedeno i „obrazloženje", slično onom koje objavljuje Švedska akademija.

„Nobelova nagrada za književnost za 2011. godinu dodeljena je srpskom piscu Dobrici Ćosiću, poslednjem disidentu 20. veka, svedoku ere propadanja i proroku svitanja novog doba", navodi se na lažnom sajtu.

Danas popodne oglasili su se administratori sajta koji je koji sebe nazivaju "veb aktivistima", objašnjavajući da su dezinformaciju postavili kao gest neslaganja sa političkim angažmanom Dobrice Ćosića. Informaciju su postavili na engleskom i srpskom jeziku.

Nepoznata grupa ljudi, takođe je, oko podneva slala na elektronske adrese medija lažno saopštenja sa potpisom Srpske akademije nauka i umetnosti.

SANU je u saopštenju oštro protestovala zbog zloupotrebe imena ove institucije i najavila da će ceo slučaj biti predat MUP-u i Javnom tužilaštvu, kao i specijalnom odeljenju za visoko-tehnološki kriminal. 

Nikada do sada nije se desilo da u medije „procuri" informacija o dobitnicima Nobelovih nagrada i, uoči zvaničnog objavljivanja Švedske akademije, mediji su mogli samo da razmatraju koji od kandidata ima najveće šanse. 

Tačno u 13 časova po srednjoevropskom vremenu, Švedska akademija saopštila je da je dobitnik nagrade švedski pesnik Tomas Transtremer.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво