Читај ми!

Počeo popis građana

Popis stanovništva u Srbiji počeo je danas danas i trajaće do 15. oktobra. Oko 50 hiljada popisivača radiće na kompletiranju statističke karte zemlje. Odazivanje popisu zakonska obaveza svih građana. Boris Tadić pozvao sve građane da učestvuju na popisu i da se na njemu izjasne kako žele.

U Srbiji je počeo popis stanovništva koji će trajati do 15. oktobra. Na kompletirnju statističke karte zemlje radiće otprilike 50.000 popisivača.

Građani odgovaraju na ukupno 70 pitanja, ali nisu obavezni da odgovore na pitanja o nacinalnoj pripadnosti, veroispovesti, maternjem jeziku i eventualnom invaliditetu. Zavod za statistiku podseća da je odazivanje popisu zakonska obaveza svih građana.

U slučaju da neko odbije učestovanje u popisu, popisivač će najpre obavestiti popisnog instruktora i komisiju, a ako to ne uspe, građanu će biti izrečena novčana kazna od 20.000 do 50.000 dinara.

Punoletno lice, u trenutku kada popisivač dođe, može dati podatke o ostalim članovima domaćinstava, čije matične brojeve je potrebno znati. Ukoliko građani sa sobom prilikom popisa budu imali zdravstvene knjižice popisivači će iz njih prepisati šifre radnih delatnosti, dok ostala dokumenta nisu neophodna.

Radno vreme popisivača je od 8 do 20 časova, ali ukoliko popisivač ne zatekne nikoga kod kuće, ostavlja poruku kada će ponovo doći, a vi možete predložiti termin koji vam odgovara. Popisivači će imati legitimacije, a sam popis se obavlja metodom intervjua.

"Mi smo odabrali popisivače, svaki je dobio jedan ili dva popisna kruga, a u toku je obilazak terena sa svojim instruktorima, da vide gde je start", objašnjava Boban Pavlović, predsednik Popisne komisije u Bujanovcu.

Ove godine, prvi put, popisuju se i beskućnici koji borave u prihvatilištima ili svratištima za decu i odrasle. Na popisu će se odgovarati i na pitanje o tome kako se stiže od kuće do posla ili škole, da li građani koriste prevoz ili idu pešice. Popisivači će građane pitati i o tome da li znaju da koriste računar u svakodnevnom životu.

Podatke koje su dobili popisivači moraju čuvati kao tajnu, a Zavod za statistiku podatke može da koristi samo u statističke svrhe.

Član Nacionalnog saveta romske nacionalnosti, Alija Saćipović smatra da će popis ove godine biti maksimalno odrađen u smislu cele populacije, a pogotovu romske. Saćipović predpostavlja da je broj Roma mnogo veći od 108.000.

Bojkot popisa najavile su bošnjačka i albanska nacionalna manjina, zbog toga što su originalni popisni obrasci štampani samo na srpskom jeziku, ćiriličnim pismom.

Iz Republičkog zavoda za statistiku, koji sprovodi popis, stiglo je objašnjenje da zbog softera koji očitava samo srpski jezik, nisu mogli da budu štampani i obrasci na jezicima manjina. Ipak postoje višejezične zbirke u kojima su popisni listići na devet jezika, koje će popisivači nositi ukoliko građanin ne razume pitanje.

"Pozivati na bojkot nije rešenje, to je apsolutno neispravno i pogubno rešenje po populaciju", ukazao je Rešad Hodžić iz Socijaldemokratske partije Novi Pazar.

Popis će Srbiju koštati nešto manje od 2,7 milijardi dinara, a trošak od oko 330 do 350 dinara po stanovniku Srbiju svrstava među zemlje sa najjeftinije obavljenim popisom.

Prednost prilikom odabira popisivača imali su nezaposleni i studenti, a u mešovitim sredinama oni koji poznaju više jezika. Osnovni uslovi koje su popisvači morali da ispune je da su državljani Srbije, da imaju najmanje 18 godina, srednju stručnu spremu i da dobro poznaju teren za koji su se prijavili.

Preliminarni rezultati popisa, podaci o broju stanovnika i domaćinstava biće poznati 15. novembra. Od 15. septembra naredne godine počeće objavljivanje konačnih rezultata, a ceo posao mora biti završen do decembra 2013. godine.

Prethodni popis u Srbiji je obavljen 2002. godine, a naredni je predviđen za 2021. godinu.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи