Читај ми!

Više kandidata za stručne škole

Interesovanje za specijalozovane i umetničke škole ove godine bilo je veće od broja koji može da bude primljen. Učenici će biti rangirani prema broju bodova na prijemnom, uspehu iz osnovne škole, poenima sa završnog ispita i takmičenja.

U specijalizovanim i umetničkim školama završeni su prijemni ispiti i rezultati su poznati. U većini škola interesovanje je bilo veće od broja učenika koji mogu da se upišu.

Učenici koji su položili prijemni, biće rangirani prema broju bodova na prijemnom, uspehu iz osnovne škole, ali i broju poena sa završnog ispita i bodovima sa takmičenja.

Među tri hiljade đaka, koliko ima mesta u školama za talente u Srbiji, naći će se i Nina Konjikusić. Od prvog septembra učenik je prve godine prestižne Matematičke gimnazije u Beogradu.

"Položila sam prijemni u ovoj školi i jako sam zadovoljna. Svako ko voli matematiku i kome to ide dobro ide, ovo je pravo rešenje" kaže Nina.

Za gimnaziju čiji učenici tradicionalno osvajaju prve nagrade na evropskim i svetskim takmičenjima ove godine interesovanje je ogromno.

"Ove godine u Matematičkoj gimnaziji je bilo više kandidata nego ranijih godina. To je dobar znak, jer pokazuje da matematika dobija na značaju, što je normalno za 21. vek. Ove godine imali smo rekordan broj učenika, preko 220, dok je ranijih godina bilo ispod 200 učenika" rekao je Srđan Ognjanović iz Matematičke gimnazije.

Ucenici kojima brojke nisu jača strana, već reči i jezici, polagali su prijemni u Filološkoj gimnaziji. Ove godine sa manjim brojem kandidata.

"Pored našeg prijemnog oni polažu i završni ispit, i oba ta ispita im se boduju" rekao je Duško Babić iz Filološke gimanzije i dodao da je učenicima to izgledalo kao teško i zahtevno, tako da se ove godine prvi put broj učenika smanjio ispod 300".

Upis u škole za talente obaviće se od prvog do 3. jula, posle polaganja završnog ispita, 23. i 24. juna, koji je obavezan za sve osmake.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара