Svetski dan učitelja

Međunarodni dan učitelja, 5. oktobar, posvećen je suštinskoj ulozi učitelja u pružanju relevantnog i odgovarajućeg znanja deci, mladim ljudima i odraslima.

U Srbiji i svetu se obeležava Svetski dan učitelja, koji su proglasile Ujedinjene nacije 5. oktobra 1993. godine, sa ciljem da se istakne uloga učitelja u obrazovanju i razvoju dece i naglase principi i preporuke o položaju učitelja i nastavnika.

Svetski dan učitelja, posvećen je esencijalnoj ulozi učitelja u pružanju relevantnog i odgovarajućeg znanja deci, mladim ljudima i odraslima.

U mnogim zemljama postoji ozbiljan nedostatak prosvetnih radnika, približno dva miliona novih radnih mesta i još 18 miliona učitelja u svetu biće potrebno ukoliko se želi postići sveopšte osnovno obrazovanje do 2015. godine.

Za neke zemlje to će značiti uvećanje broja učitelja i do 280 odsto, objavljeno je pre dve godine u zajedničkoj poruci nekoliko međunarodnih organizacija povodom međunarodnog Dana prosvetnih radnika.

Nedostatak kvalifikovanih učitelja jedan je od najvećih izazova za postizanje ciljeva Dakarskog Okvira za akciju "Obrazovanje za sve", a na nastavničku profesiju sve više utiču i ekonomske, socijalne, naučne i tehnološke potrebe, nasilje u školama.

Suočeni sa velikim očekivanjima, prosvetni radnici se često osećaju potcenjenima, bez dovoljne podrške i loše profesionalno opremljeni, da se nose sa realnošću sredine u kojoj rade.

Prosvetne strategije na nacionalnom nivou moraju biti u saglasnosti sa postojećim globalnim i regionalnim okvirima kako bi doprineli osiguranju kvaliteta i poboljšanju statusa i radnih uslova prosvetnih radnika. Izuzetno je važno postavljanje jake obrazovne strategije u okviru lokalnih i nacionalnih regulativa u cilju regrutovanja i stimulisanja prosvetnih radnika.

Planovi i strategije moraju biti prioritet, finansirani u dovoljnom obimu kako bi mogli brzo da odgovore na rastuće zahteve.

Sindikati u Srbiji tokom oktobra očekuju potpisivanje protokola o povećanju plata u 2011. godini i poboljšanja kako materijalnog položaja, tako i obrazovnog sistema.

Ministar prosvete Žarko Obradović kaže da će u naredne dve godine biti usvojeno tri do pet zakona i strategija obrazovanja, a u planu je i usvajanje mreža škola koja će odgovarati potrebama obrazovnog sistema i demografskoj strukturi Srbije.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво