Đilas predlaže otpis kamata za "infostan"

Gradonačelnik Dragan Đilas predložiće da se Beograđanima koji su do 31. decembra prošle godine izmirili obaveze prema Infostanu otpišu kamate i sudski troškovi. Deo građana duguje sudske troškove za tužbe za koje nisu ni znali da se protiv njih vode. U Infostanu kažu da nema greške.

Gotovo 200.000 Beograđana dobilo je opomenu da plate višegodišnji dug prema Infostanu. Deo građana duguje sudske troškove za tužbe za koje nisu ni znali da se protiv njih vode, a većina tvrdi i da su redovne platiše.

Nezadovoljni građani već nekoliko dana pokušavaju da saznaju šta zapravo duguju, kakve kamate ili sudske troškove treba da plate za koje do sada nisu znali.

Jedan od dužnika je i Dušanka Kastel iz Beograda. Već godinu dana, kao redovnom platiši, umanjen joj je račun za Infostan. Kao i mnogi, dobila je rešenje da plati oko 30.000 dinara kamate i sudskih troškova zbog duga iz 1999. godine.

"Nikada nisam pozvana ni na koji sud, nisam imala prilike nikome nista da objasnim i pokazem, nikakav mehanizam da se odbranim, oni su tu poslali zdravo za gotovo", kaže Dušanka Kastel.

Infostan: Nema greške 

Tužbe protiv dužnika Infostan upućuje Četvrtom opštinskom sudu u kojem kažu da je moguće da građani nisu obavešteni jer se pozivi prosleđuju poštom. Oni koji nikada ranije nisu primili sudske opomene, u Infostanu treba da pitaju za broj svog predmeta i da se pisanim putem obrate tom sudu.

"Obzirom da nisu dobili rešenja ono im se uručuje i građani dobijaju tri dana za žalbu. Potom se obustavlja rešenje o izvršenju i vodi se klasičan parnični postupak", rekla je Vesna Milojević iz Četvrtog opštinskog suda u Beogradu.

U Infostanu kažu da se građani tokom godine obaveštavaju o dugu za tu godinu. Međutim, od 1999. Infostan nikad nije obaveštavao o ukupnum dugu kao ni o kamatama ili sudskim troškovima. To mogu da saznaju na lični zahtev. U opomenama koje su sada poslali, tvrde da greške nema.

"Nema greške. Jedan momenat je morao da se odredi kada će građani morati svoj dug da plate, a drugi momenat je što su dugovanja građana postala poprilična. Komunalni sistem ne može više da toleriše neplaćanje", ističe Ranko Rajković iz Infostana.

Poništavanje kamata i sudskih troškova

Gradonačelnik Beograda smatra da akcija Infostana nije način da grad dođe do sredstava. On je najavio da će predložiti poništavanja kamata i sudskih troškova koji su se gomilali godinama. Građani će, kaže, svakako morati da plate osnovni dug.

Đilas je rekao da "nije ideja da Beograd živi od kamata". Najavio je da će predložiti Gradskom veću da se svima koji su do 31. decembra 2008. izmirili obaveze prema Infostanu, otpišu kamate i sudski troškovi i da se rok za izmirenje osnovnog duga produži.

"U jednom trenutku moramo da dođemo bar na neku nultu poziciju. Garantujem da se kamate neće plaćati i sve sporne stvari rešavaće se pojedinačno u slučajevima ukoliko su ljudi platili, a greškom se vode da nisu", rekao je Đilas.

Oko 75 odsto Beograđana redovno plaća Infostan, tokom maja 1999. godine, u vreme bombardovanja od kad Infostan naplaćuje dugovanja, račune je plaćalo oko 60 odsto. Među dužnicima ima i onih koji duguju milione, a ukupan dug građana tom preduzeću jeste 12 milijardi dinara.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво