Читај ми!

Objedinjena boravišna i radna dozvola za strance u Srbiji, šta donose izmene zakona

Dolaze nam radnici iz Turske, Kine, Rusije, Nepala. Neki podaci kažu da je samo u januaru ove godine izdato četiri hiljade dozvola za rad, a procenjuje se da su pravi brojevi i veći. Tačnih podataka o tome koliko ih radi u našoj zemlji nema. Vlada Srbije formirala je radnu grupu sa zadatkom da predloži izmene propisa o zapošljavanju stranaca, koji će objediniti boravišnu i radnu dozvolu. U tom poslu učestvuje i Ministarstvo za rad. Zašto su izmene neophodne, proverava Jovana Vulinović.

Srbija je sve privlačnija za strance koji žele da žive i rade u njoj. Prema proceduri, da bi stranac dobio radnu dozvolu prvo mora da dobije privremeni boravak, za koji je potreban ugovor o radu, a za ugovor dozvola za rad. Da li će izmene zakona ubrzati proces dolaska do radnih dozvola, više o tome sa Sanjom Gavrilović iz Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Zašto su izmene bile neophodne i šta novo donose?

Položaj stranaca u Republici Srbiji trenutno uređuju dva zakona – Zakon o strancima i zakon o Zapošljavanju stranaca. U toku je objedinjena rasprava upravo da bi se poboljšao položaj zapošljavanja stranaca, odnosno da bi se uveo akt jedinstvena radno-boravišna dozvola.

Stranac da bi se zaposlio, mora da ide u Upravu za strance i podnese zahtev, da Uprava odobrava privremeni boravak. Poslodavac koji zapošljava stranca, mora da ide u Nacionalnu službu za zapošljavanje da podnese zahtev za radnu dozvolu. Nacionalna služba izdaje dozvolu za rad.

Na koliko godina će se dozvole izdavati?

Što se tiče perioda izdavanja dozvole za rad, izdaje se na vremenski period od 12 meseci. Kroz izene i dopune ovog Zakona, dozvole za rad će se izdavati na period do tri godine. Pstoji mogućnost produžetka dozvole za rad na tri godine.

Da li će ove pojednostavljene procedure ugroziti naše radnike, posebno vozače, građevinske radnike, medicinske sestre? sa tim kadrovima smo u deficitu. Kakav je njihov odnos prema tim poslovima i da li su naši radnici zainteresovani?

Ovaj koncept stranaca predstavlja fleksibilniji oblik zapošljavanja stranaca, ali uz zaštitu domaćih tržišta rada. Stranac da bi se zaposlio u RS, njegov poslodavac mora da se obrati Nacionalnoj službi za zapošljavanje, koja sprovodi test tržišta rada, odnosno utvrđuje da li na evidenciji ima domaćih državljana koji odgovaraju toj poziciji. 

Republika Srbija svakako štiti domaće tržište rada. Vlada RS, ukoliko dođe do poremećaja na tržištu rada, može da uvodi kvote za zapošljavanje stranaca u određenim delatnostima i određenim kategorijama stranaca.

Uvodi se takozvani institut saglasnosti, koji omogućava strancu promenu poslodavca. Šta time radnik dobija?

Stranac koji je dobio jedinstvenu dozvolu za rad na tri godine, može da radi kod jednog poslodavca na 12 meseci. Nakon tog perioda on može da menja poslodavca.

Da bi to uradio, Nacionalna služba za zapošljavanje sprovodi test tržišta rada, izdaje saglasnost da bi stranca mogao da zaposli kod drugog poslodavca.

Mogu li se izmenama Zakona smanjiti zloupotrebe stranaca, koje smo imali prethodnih godina?

Precizirali smo u osnovnom pojmovniku: upućena lica i ko se smatra upućenim stranim radnicima. Upućena lica imaju specifičan položaj, jer deo prava ostvaruju kod inostranog poslodavca, a deo u skladu sa propisima Republike Srbije.

Dosta smo definisali i pojačali odredbe, jer upućeno lice mora da radi u skladu sa propisima, da ostvaruje zaradu u skladu sa ugovorom o radu. Očekuje se da Zakon bude na usvajanju u Skupštini već u martu.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара