Читај ми!

Kada zaposlene žene odluče da se posvete roditeljstvu – koja prava nemaju

Nema zemlje u kojoj su svi građani jednaki u ostvarivanju prava, niti svi imaju jednake šanse. A jedna od izraženih neravnopravnosti u našoj zemlji je ona na tržištu rada i problemi s kojima se susreću zaposlene žene kada odluče da se posvete roditeljstvu.

Majčinstvo za mnoge devojke, nažalost, zavisi od ugovora o radu. One koje rade po različitim fleksibilnim, nesigurnim ugovorima tu odluku odlažu za bolje dane.

"Dakle, da se radi o ženi koja je između 25 i 35 godina, da radi duže od dve godine na ovakvim poslovima, iako je to zakonom zabranjeno, da je najčešće zaposlena, bar tako kažu naša istraživanja, u privatnom sektoru, i najčešće one obavljaju iste poslove kao njihove koleginice koje imaju ugovore o radu, što znači da imaju iste obaveze, ali nemaju ista prava", rekla je Tatjana Macura iz Udruženja "Mame su zakon".

Nemaju pravo na godišnji odmor, na bolovanje, niti na porodiljsko i odsustvo s posla, radi nege deteta.

Dragan Todorović, predsednik Saveza samostalnih sindikata Beograda, kaže da povremeni i privremeni poslovi ne postoje nigde u Evropi.

"Nijedna zemlja u svom zakonodavstvu to nema. To jeste jedna vrsta i diskriminacije i lošeg položaja radnika na tržištu rada, a onda dalje ide i porodica i demografija i sve. Mislim da to nijednog trenutka ne smemo da smetnemo s uma, jer ako se odlučimo za porodicu, svi očekujemo neku sigurnost", napominje Todorović.

Zaposlenim majkama značilo bi i produženje porodiljskog odsustva radi nege deteta. Predlog je da se produži na 15 meseci za prvo odnosno na 18 meseci po rođenju drugog deteta.

"I te isplate koje država treba da izdvoji, ona već izdvaja po nekim drugim osnovama u smislu produžetka bolovanja. Zašto onda ne bismo učinili to da žena ne mora da se dovija da traži način da pred komisijom obezbedi duže odsustvo s posla, zašto mi to ne bismo uveli u legalne tokove?", pita Macura.

Volju imaju i nadležni, ali kažu: ne može preko noći jer za to treba para.

"Mi smo uspeli da obezbedimo dve godine odustva s posla za majke sa trećim i svakim sledećim detetom i da je taj problem rešen i za preduzetnice i za žene sa fleksibilnim ugovorima. Ono što je važno, da otac može da preuzme brigu o detetu nakon trećeg meseca", kaže Sandra Grujičić, pomoćnik ministra za brigu o porodici i demografiju.

Mere populacione politike koštaju, ali u zemlji u kojoj se broj stanovnika za deceniju smanji za pola miliona – nemaju cenu. Za formiranje demografskog saveta, na primer, potrebna je samo politička volja.

Oni koji se zalažu za to, predlažu i nacionalnu penziju za majke s troje i više dece i najmanje 15 godina radnog staža, fleksibilnije radno vreme za roditelje bez umanjenja zarade, stalan posao za majke koje su pre porođaja radile na određeno ili na ugovor.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи