Читај ми!

Epidemija malih boginja pod kontrolom, oboljenja sličnih gripu najviše kod dece

Za mesec dana registrovano je 28 slučajeva malih boginja u Smederevu, a jedan u Novom Sadu, izjavila je Verica Jovanović, direktorka Instituta za javno zdravlje Srbije "dr Milan Jovanović Batut". Epidemija je, ističe, pod kontrolom, ali apeluje na roditelje da vakcinišu decu. Navodi da su potvrđena sva tri virusa izazivača gripa, a da je prethodne sedmice registrovano više od 11.000 oboljenja sličnih gripu i to najviše kod dece.

Prema poslednjim podacima ukupno je za mesec dana registrovano 29 slučajeva malih boginja, od kojih je 28 laboratorijski potvrđeno u Institutu "Torlak", a jedan slučaj je povezan iz porodične epidemije, potvrdila je za RTS prof. dr Verica Jovanović.  

"Na teritoriji Smedereva je registrovano 28 slučajeva, jedan je poreklom iz Novog Sada. Situacija je pod kontrolom, ali i dalje apelujemo da roditelji, ukoliko to nisu učinili do sada, posete pedijatra i da se obavi vakcinacija", apeluje Jovanovićeva.

Podseća da je neophodno da deca prime MMR vakcinu kada navrše 12 meseci i pre polaska u školu, odnosno u sedmoj godini, kako bi došlo do individualne zaštite i da ne bi obolela od malih boginja.

Još nije kasno za vakcinu proti gripa 

Posebno ukazuje da je prethodne sedmice registrovano više od 11.000 oboljenja sličnih gripu.

"Potvrđene su sve tri vrste, odnosno izazivača gripa, AH1, AH3 i B virus. Istovremeno, najveća učestalost pojave respiratornih oboljenja sličnih gripu je u uzrastu od 0 do 4 godine i od 5 do 14 godina. Dakle, deca su nam kao i uvek najpogođenija", istakla je direktorka "Batuta".

Objašnjava da se klinička slika povezuje sa manifestacijom svih respiratornih virusa i najčešće je visoka temperatura, gastrointestinalne tegobe. Sve traje najmanje pet do sedam dana i najvažnije je slušati savete lekara. 

Takođe, Jovanovićeva naglašava da još nije kasno za vakcinaciju protiv gripa i da  se građani, posebno pacijenti iz rizičnih grupa obrate svojim lekarima.

Sat na dan fizičke aktivnosti 

Navodi da je poslednje istraživanje populacije ukazalo na pad fizičke aktivnosti kada su u  pitanju najmlađi, školska deca uzrasta od petog do prvog razreda srednje škole.  

Dečaci du i dalje u odosu prema devojčicama duplo više aktivniji, ali to, kaže Jovanovićeva još uvek nije dovoljno.

"Prema poslednjim podacima SO savetuje se da je neophodno biti fizički aktivan jedan sat tokom dana. Intenzivnija fizička aktivnost je preporučena da bude najmanje tri puta nedeljno",  naglašava doktorka.

Institut za javno zdravlje poseduje savetovalište za ishranu koje radi svakog radnog dana od 8 do 15 časova. TPutem telefona se mogu zakazati pregledi kada neka osoba ima i problem s telesnom težinom.

"Rad savetovališta je samo jedan od načina da budemo zdravi u narednom periodu", poručuje Jovanovićeva. 

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво