Читај ми!

Zavejani delovi Trgovišta i Bosilegrada - čiste se putevi, smetovi na Goliji i u Crnoj Travi

U opštini Trgovište i delu Bosilegrada je vanredna situacija. Glavne saobraćajnice su prohodne, a smetova ima na Goliji i u Crnoj Travi. Na Vlasinskoj visoravni ima snega, ali putevi su prohodni.

Na trećini teritorije opštine Bosilegrad proglašena je vanredna situacija i angažovana je mehanizacija na čišćenju smetova u udaljenim planinskim mahalama i selima, javlja dopisnica RTS-a. 

U Crnoj Travi putari imaju pune ruke posla. U lokalnoj samoupravi očekuju da će do kraja nedelje očistiti sve puteve do mahala i zaselaka mada ih dosta usporavaju kvarovi na mehanizaciji koje ne mogu brzo da otklone. 

Gorštaci su navikli na ovakve vremenske prilike pa na vreme obezbede, ogrev, namirnice i lekove. Ipak, kako kažu, nisu očekivali ovolike smetove u fabruaru.

Očekivali su je u decembru i januaru, ali prava zima stigla je tek početkom februara i iznenadila gorštake u Crnoj Travi. Ranđel Lale Nikolić i njegova supruga Milka dobro znaju ćudi vremena u ovom kraju. Lale je dobro opremljen lopatama, a supruga je zadužena za ogrev.

"Veliki su smetovi, kod mene u dvorištu je bilo 70 centimetara tačno, a iza kuće je bio smet preko metar i po", kaže Ranđel Lale Nikolić iz Broda.

Milka Nikolić navodi da im je dosta teško tokom zime, ali da uprkos tome ne napuštaju svoj rodni kraj.

"Svake zime je tako, borimo se koliko možemo, spremili smo drva. Ranije nas je mladost  nosila, a sada je malo teže, ali ne napuštamo ovaj lepi kraj. Tu smo, jako je lepo, jako je zdravo", dodaje Nikolićeva.

Zima ima i svoje čari. Nekada je ovde bila čuvena kafana, pa Lale dobro zna da se hladnoća i smetovi lakše podnose uz kiseo kupus, sir, spržu i naravno grejanu rakiju.

"Naše pravilo kad zima dođe je da gledamo kroz prozor kako pahulje padaju, a na stolu najpre grejana, pa kiseo kupus, pa sir, pa sprža i ostatak ako nešto ima od suvog mesa, ako nema onda čekamo da bude bolje vreme", navodi Ranđel Lale Nikolić.

Crna Trava ima preko 250 kilometara nekategorisanih puteva 

Crna Trava ima preko 250 kilometara nekategorisanih puteva. Nije lako ljudima u lokalnoj samoupravi da stignu do svake mahale, svake kuće u kojoj žive uglavnom stari ljudi, navodi reporter RTS-a. Put je očišćen do mahale Slavkovci.

Skoro devedesetogodišnji Bogosav Milosavljević pamti i oštrije zime i veće smetove. Važno je, kaže, da ga ćerka i zet stalno obilaze.

"Tu su i zet i ćerka. I sad je idila", navodi Bogosav Milosavljević iz mahale Slavkovci.

Zima je još jednom pokazala svoje zube. Pred putarima u Crnoj Travi je još mnogo posla jer nisu očistili ni trećinu puteva, a mehanizacije je malo i brzo se kvari.

U Crnoj Travi živi nešto više od hiljadu ljudi. Kad bi se samo otvorio, kažu, samo jedan hotel, napravila ski staza, a kasnije i gondola do Vlasinskog jezera onda bi i putevi do planinskih zaselaka bili asfaltirani i čisti, a Crna Trava mogla da konkuriše ne samo našim najpoznatijim zimskim planinskim centrima nego, u najmanju ruku, i balkanskim.

уторак, 16. април 2024.
25° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво