Читај ми!

Duvan je legalna droga, Srbija jedina zemlja u Evropi sa zadimljenim lokalima

"Svaka cigareta smeta", slogan je obeležavanja Nacionalnog dana bez duvana. Više od 19.800 građana Srbije premine svake godine od bolesti prouzrokovanih duvanom, što predstavlja skoro 20 odsto svih smrtnih slučajeva u zemlji, podaci su Studije o značaju primene Okvirne konvencije o kontroli duvana Svetske zdravstvene organizacije. Zdravo stanovništvo u zdravom okruženju, interes je Ministarstva zdravlja koje je, u saradnji sa kancelarijom Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji, pripremilo predlog Strategije kontrole duvana i Izmene zakona o zaštiti stanovništva od duvanskog dima.

Trećina stanovnika Srbije koristi duvanske proizvode. Svi proizvodi koji sadrže nikotin izazivaju zavisnost, a mladi su posebno osetljivi na njegovo dejstvo.

Dok se u mnogim evropskim zemljama pušenje ograničava i na ulici, Srbija je jedina zemlja u Evropi sa zadimljenim ugostiteljskim objektima.

"Veći deo restorana je pušačka zona. Imamo manji deo, dva do tri stola, koji su nepušački deo", priča iz restorana "Ćevaplija" Mario Petrović.

Primena mera kontrole duvana dovela je do smanjenja učestalosti pušenja u mnogim zemljama, što se odrazilo i na zdravlje stanovništva.

"Lepo poslujemo u Srbiji bez obzira na to što je naš restoran, a i čitav hotel nepušački prostor. To je od prvog dana. Istrajaćemo u tome jer pratimo standarde u svetu, gde je normalno ako ste pušač da izađete napolje", kaže generalni menadžer beogradskog hotela "Meriot" Stana Đuran.

"Legalna droga"

Potpuna zabrana duvanskog dima u svim zatvorenim javnim prostorima u Srbiji najavljuje se još od 2010. godine.

"Iz sveta su vesti o inovativnim načinima borbe protiv upotrebe duvana, poput zakona na Novom Zelandu koji zabranjuje generacijama posle 2009. godine da kupe proizvode od duvana, do Meksika gde je zabranjeno pušenje na otvorenim javnim prostorima", podseća Goran Zarić iz "Misije kiseonik".

U Strategiji kontrole duvana i Zakonu o zaštiti stanovništva od duvanskog dima koje priprema Ministarstvo zdravlja, uvažene su preporuke EU i SZO, kao i odredbe Konvencije o kontroli duvana.

"Duvan je legalna droga. Zabrana reklamiranja ili pušenja u javnim zatvorenim prostorima značajan je korak u prevenciji pušenja", objašnjava neuropsihijatar Snežana Alčaz.

Kakve su koristi od mera

Bolesti prouzrokovane duvanom koštaju Srbiju 269 milijardi dinara, što je 4,9 odsto BDP-a u 2019. godini.

Sredstva sada uložena u mere za kontrolu duvana mogu da spreče preko 72.600 smrtnih slučajeva i uštede 642 milijarde dinara troškova za zdravstvenu zaštitu i ekonomskih gubitaka do 2035. godine.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво