Читај ми!

Petnaest slučajeva malih boginja u Smederevu; proverite u domovima zdravlja svoj vakcinalni status

Raste broj obolelih od malih boginja u Smederevu gde je proglašena i epidemija. Nadležni su pozvali na imunizaciju svih od 12 meseci do 18 godina. Maja Ristović, doktorka iz Infektivne klinike Univerzitetskog kliničkog centra Srbije, ističe da je potrebno proveriti svoj vakcinalni status u domovima zdravlja, a ako to nije moguće uraditi antitela. Upozorava da su male boginje veoma opasne, da indeks zaražavanja skoro sto posto, zbog čega apeluuje na ličnu zaštitu i vakcinaciju.

Zbog pojave malih boginja u Srbiji, pozvani  su svi oni koji nisu primili MMR vakcinu  od 12 meseci do 18 godina da se vakcinišu, zbog toga što male boginje mogu da budu opasne i za decu i za odrasle.

Na teritoriji Smedereva je proglašena epidemija i trenutno je potvrđeno 15 slučajeva zaraze. Uglavnom se radi o nevakcinisanim pacijentima ili nepotpuno vakcinisanim ili je njihov vakcinalni status nepoznat.

Trudnica koja je zaražena iz Smedereva je prebačena u Beograd na Kliniku u Višegradskoj i njeno stanje je stabilno. 

Doktorka Maja Ristović potvrdila je za RTS da na Infektivnoj klinici u Beogradu trenutno nema pacijenata na lečenju zbog malih boginja.  

Istakla je da male boginje mogu da budu opasne kod osoba sa oštećenim imunitetom, posebno kod onih koji imaju oštećen celularni imunitet. 

"To su određene maligne bolesti, posebne, a mogu takođe da budu opasne i za žene koje su trudne. Nažalost, kod takvih žena može da dođe do odbacivanja ploda", upozorila je doktorka.  

Provera vakcinalnog statusa 

Posebno ukazuje da je u ovakvoj situaciji potrebno proveriti svoj vakcinalni status u domovima zdravlja.

Ukoliko nije moguće da se proveri da li je osoba vakcinisana, onda se savetuje da se urade antitela.

"Ako su antitela negativna, onda se savetuje vakcinacija. Naravno, lekarsko osoblje koje radi mora da bude vakcinisano, pogotovo osobe koje su u kontaktu sa zaraženim. Ova bolest je veoma, veoma zarazna. Indeks kontagioznosti je skoro sto posto", naglasila je Ristovićeva.

Iz tog razloga apeluje da je neophodna lična zaštita i vakcinacija.

Kada je pacijent zarazan

Upozorava i da je pacijent najzarazniji u 48 sata pre izbijanja ospi i pet dana posle izbijanja ospi. 

"Bolest malih boginja se prenosi direktnim kontaktom, znači sekret iz nosa, ždrela, kapljicama se direktno prenosi na osobu koja je blizu. Zato su uvek ti bliski kontakti rizični i tako se bolest prenosi", navodi doktorka.  

Ističe da zaražena osoba mora da bude u izolaciji i da se javi u zdravstvenu ustanovu.

Što se tiče ospe, kaže da je ona veoma tipična i da se javlja iza ušiju, onda ide preko lica i spušta se na trup, ruke, noge i izgleda, kao da je "pao tuš".

"Vrlo je tipična ospa i kod dece i kod odraslih može da bude drugačija. Mi tu ospu možemo vrlo lako da prepoznamo na klinici. Kod teške forme bolesti je odmah visoka temperatura, pacijent je malaksao, ospa je veoma izdašna, pacijenti puno kašlju. Mi radiografijom utvrdimo da takav pacijent ima upalu pluća i  odmah ih hospitalizujemo", istakla je Ristovićeva.  

Doktorka upozorava i da kao komplikacija kod malih boginja može da dođe do zapaljenja mozga, ali da je, kako kaže, to srećom retko.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво