Институт "Батут": Због малих богиња пооштрене мере епидемиолошког надзора

Закључно са 12. јануаром потврђене су мале богиње код шест особа са територије Смедерева, код петоро невакцинисане деце испод две године и једне старије особе непознатог вакциналног статуса, саопштио је Институт за јавно здравље Србије "др Милан Јовановић Батут.

Мале богиње су потврђене мале богиње код шест особа са територије Смедерева у Референтној лабораторији за морбиле Института за вирусологију, вакцине и серуме Торлак, наводи Институт за јавно здравље Србије.

Ради се о пет невакцинисаних особа (испод две године живота), које су хоспитализоване и једној особи непознатог вакциналног статуса (47 година). Компликација у виду упале плућа присутна је код двоје оболеле деце.

Завод за јавно здравље Пожаревац је 12. јануара пријавио епидемију у Смедереву. Епидемиолошка служба Завода спроводи епидемиолошко истраживање и координира мерама спречавања ширења болести.

Једно од деце хоспитализовано је у УДК Тиршова у Београду, где је ГЈЗ "Београд" спровео активности из делокруга надлежности.

Пооштрене мере епидемиолошког надзора 

Од 11. јануара на снази су пооштрене мере епидемиолошког надзора над малим богињама на територији Републике Србије у складу са Планом активности за одстрањивање ове болести у земљи (пријава сумње, лабораторијска дијагностика, изолација и лечење оболелих, здравствени надзор, епидемиолошки надзор, вакцинација невакцинисаних и непотпуно вакцинисаних лица, вакцинација осетљивих лица из контакта унутар 72 сата).

Имајући у виду наведене околности, период заразности, сезоност, остварене контакте, мере пооштреног надзора треба спроводити до даљњег, односно најмање до истека периода двоструке максималне инкубације од последњег регистрованог случаја, а у складу са проценом епидемиолошке ситуације у жаришту епидемије, односно на територији Републике.

Пандемија Ковид-19, односно примена медицинских и немедицинских мера превенције, несумњиво је утицала и на кретање других заразних болести, укључујући и мале богиње, на територији Европе.

Пораст случајева морбиле 

Према подацима СЗО, односно ЕЦДЦ, бележи се пораст број случајева морбила током 2022. године у односу на 2021. годину. Закључно са септембром прошле године, регистровано је 555 случајева морбила у 27 земаља Европе (у 10 је регистровано око 90 одсто свих случајева), док је 2021. године регистровано 160 случајева. Међу оболелима није било хоспитализованих, ни умрлих.

За време трајања пандемије у скоро четвртини земаља света је прекидана или одлагана имунизација ММР вакцином, а у великом броју земаља дошло је до значајног пада обухвата.

Током 2020. и 2021. године у Србији су регистроване најниже вредности обухвата ММР вакцином у последњих двадесет година. Обухват овом вакцином у другој години живота у 2020. години износио је 78,1 одсто, а у 2021. години свега 74,8 процената.

Обухват другом дозом, пре уписа у први разред основне школе, у 2021. години износио је 85,8 одсто. Прикупљање података о обухвату ММР вакцином у 2022. години је у току.

Циљне вредности обухвата свим вакцинама износе 95 посто.

У последњој епидемији малих богиња у Србији, током 2017. и 2018. године регистровано је око 5.800 оболелих, од којих је 93 посто било невакцинисано, непотпуно вакцинисано или са непознатим вакциналним статусом. Једна трећина оболелих била је хоспитализована због тежине клиничке слике праћене компликацијама.

У овој епидемији регистровано је 15 смртних исхода међу којима је било четворо деце млађе од пет година, наводи Институт за Јавно здравље Србије.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво