Читај ми!

U Srbiji živi skoro 800.000 osoba s invaliditetom - sa kakvim problemima se suočavaju

U Srbiji živi skoro 800.000 osoba s invaliditetom i oni su među najugroženijim kategorijama stanovništva. Svega devet odsto njih je zaposleno, a brojne su prepreke zbog kojih teško ostvaruju svoja prava. Ivanka Jovanović iz Nacionalne organizacije osoba s invaliditetom navodi za RTS da su problemi sa kojima se suočavaju brojni, te da je neophodno podići iznos tuđe nege i pomoći.

Ivanka Jovanović je gostujući u Dnevniku 1 navela da je neophodno da se poveća iznos tuđe nege i pomoći kako bi se poboljšao socijalno ekonomski položaj svih osoba sa invaliditetom.

"Pošto sadašnji iznos tuđe nege i pomoći nije dovoljno visok da bi zadovoljio svoju osnovnu namenu, a to je da platite uslugu osobe koja vam pruža pomoć da možete da živite samostalno, da radite, da se školujete i da na kraju na taj način prevenramo odlazak u institucije što je takođe jako bitno i što jeste jedan od preduslov deinstitucioalizacije", navodi Jovanovićeva.

Ukazuje da problemi osoba sa invaliditetom posebno došli do izražaja tokom pandemije kovid 19 jer kako kaže, svaka krize populacija dodatno i višestruko pogađa osobe sa invaliditetom kao najveću ili jednu od najvećih marginalizovanih grupa ne samo kod nas već u čitavom svetu.

"Ako vi imate problem po osnovu invalidnosti svaka krizna situacija vaš problem u najmanju mogućoj meri multiplicira. Mi smo tokom pandemije imali brojne probleme pre svega u oblasti zdravstvene zaštite, vezane za odlazak na testiranje i za odlazak na bolničko lečenje. Posebno su bili pogođeni dijalizirani, oni koji koriste kolica, osobe sa respiratornim problemima, sa intelektualnim poteškoćama. Imali smo problem i u obrazovanju i u kretanju, naravno i u procesu radA i zapošljavanja", objašnjava Jovanovićeva.

Ukazuje da je Nacionalna organizacija uviđajući sve te probleme uradila jedno obimno istraživanje, ali i napravila dokumentarni film, te napravila čitav niz preporuka sa kojima će upoznati nadležne institucije i ministarstva.

Poručuje da imaju pravo da žive u svoju zajednici, da se školuju, obrazuju, rade, te da ne budu tretirani kao građani drugog reda.

"Novčana sredstva nikada ne mogu biti opravdanje za izostanak ili ne poštovanje ljudskih prava ili diskriminacije osoba sa invaliditetom", zaključuje Jovanovićeva. 

уторак, 19. март 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво