Čitaj mi!

Ambasador Srbije u Turskoj: Atmosfera relaksirana, ali izbegavati javna mesta

Ambasador Srbije u Turskoj Zoran Marković kaže za RTS, povodom poziva građanima da izbegavaju odlaske u tu zemlju zbog mogućeg terorističkog napada, da je atmosfera u Ankari vrlo relaksirana, ali apeluje na građane da izbegavaju mesta javnog okupljanja. U Istanbulu, situacija je normalna, kaže direktor Turističke organizacije Beograda Miodrag Popović, ali dodaje da je možda malo veće prisustvo policije na ulicama.

Zbog mogućih terorističkih napada, šef diplomatije Ivica Dačić upozorio je građane Srbije da u narednom periodu izbegavaju odlaske u Tursku, posebno u glavni grad, Ankaru. Ambasador Srbije u Turskoj Zoran Marković rekao je u Beogradskoj hronici da je atmosfera u tom gradu vrlo relaksirana i da nema atmosfere da bi se mogao naslutiti bilo kakav napad.

"Ova informacija je stigla posredstvom naše Vojno-bezbednosne službe, a informacija je došla od predstavnika zapadnih službi", navodi Marković.

Tursko ministarstvo unutrašnjih poslova ovoga puta, primetio je ambasador, nije SMS-om obavestilo građane da ima saznanja da se sprema napad, što je inače praksa tamošnjih vlasti.

"Ja ću ponoviti i reči našeg ministra - povećan je nivo opreza naših građana koji po bilo kom osnovu nameravaju da borave u Turskoj. To i ja molim i očekujem od naših građana, i izbegavanje mesta javnog okupljanja. Bilo kakvi mitinzi, neka ultraprometna mesta, to svakako izbegavati u narednom periodu", apeluje Marković.

Druge zemlje, napominje, nisu uputile takav poziv svojim građanima.

"Ono što znam je da nijedna druga ambasada, bilo koje zemlje, velike ili male svejedno, nije pozvala svoje građane na način kako smo se mi obratili", istakao je ambasador.

Popović: Čini mi se da je veće prisustvo policije, ali nema tenzija

U Turskoj je i Miodrag Popović, direktor Turističke organizacije Beograda. On je u Istanbulu, gradu u kome se nedavno desio teroristički napad.

"Ono što ja mogu da kažem posle nekoliko dana provedenih u Istanbulu, jeste da je situacija, rekao bih, normalna. Možda se čini meni, ali malo je veće prisustvo policije na ulicama, pogotovo u ulici koju sam obišao, u ulici u kojoj se i dogodio teroristički napad", kaže Popović.

Nema, dodaje, nekih znakova tenzije ili bilo čega što bi podsećalo na strah od mogućeg terorističkog napada.

"Sa druge strane, ja sada gledam njihove televizijske programe. Ovde je glavna vest intervencija turske vojske u oblastima gde se pretpostavlja da se nalazi Radnička partija Kurdistana. U skupštini traje rasprava upravo o tom pitanju", navodi Popović.