Читај ми!

Ухапшена жена осумњичена да је поставила бомбу у Истанбулу; Радничка партија Курдистана негира умешаност

Жена из Сирије за коју се сумња да је оставила бомбу на шеталишту у Истанбулу је ухапшена, као и још 45 особа. Одговорност за напад турски министар унутрашњих послова је пребацио на Радничку партију Курдистана (ПКК) и на њену експозитуру у Сирији. Курди, међутим, негирају умешаност. Најмање шест особа је погинуло у експлозији, а 81 је повређена. Међу повређенима и држављанка Србије.

Турски медији објавили су синоћ фотографију жене за коју се сумња да је умешана у бомбашки напад у центру у Истанбула, у коме је погинуло шесторо људи, а 81 особа повређена. Међу повређенима је и држављанка Србије из Ниша.

Од 42 хоспитализована пацијента петоро је и даље на интензивној нези, од којих је двоје у тешком стању. 

Током ноћи турски шеф полиције Сулејман Сојлу је, према писању Анадолије, објавио да је ухапшена особа за коју се сумња да је поставила бомбу, а полиција је касније потврдила да је реч о жени из Сирије. Полиција је саопштила да је приведено још 45 особа.

Сојлу је рекао да први налази истраге упућују на Радничку партију Курдистана (ПКК) и на њену експозитуру у Сирији ПИД.

Навео је и да је наређење за напад на истанбулску авенију Истиклал издато у Кобанију, граду на северу Сирије, где су турске снаге последњих година изводиле операције против милиције сиријских Курда ИПГ.

"Сматрамо да је инструкција за напад стигла из Кобанија", рекао је Сојлу, и навео да је бомбаш прошао кроз Африн, још један регион на северу Сирије.

У ТВ вестима приказани су снимци једне особе, по свему судећи жене, која оставља пакет са бомбом испод уздигнуте цветне леје у авенији Истиклал, популарном туристичком одредишту.

Педесетак људи је отпуштено из болнице након јучерашњег напада, али постоји забринутост да би Турска могла бити мета других бомбашких напада, као и 2015. и 2017. године када је изведена серија сличних терористичких акција.

Истанбул је у прошлости био на мети курдских екстремиста, припадника левичарских организација.

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган рекао је да бомбашки напад у центру града "мирише" на тероризам. Навео је и да је експлозија "издајнички напад" и да ће починиоци бити кажњени.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво