Читај ми!

Prosvetari objavili proglas "Stop nasilju u školama"

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije objavila je proglas "Stop nasilju u školama – proglas za dostojanstvo profesije i budućnost Srbije".

Kako Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije u proglasu navodi, "obrazovanje u Srbiji je u katastrofalnom stanju", kao i da su današnji problemi posledica reformi obrazovanja preuzetih i prepisanih iz drugih obrazovnih sistema.

U reformi obrazovanja, kako ističu, važnu ulogu ima i način finansiranja koji utiče na kvalitet obrazovnog sistema.

"Potenciranje dečjih prava uz obespravljivanje nastavnika i vaspitača, jedan je od ključnih aspekata reforme školstva koja za krajnji cilj ima ukidanje vaspitanja u duhu tradicionalnih i moralnih vrednosti i nacionalnog obrazovanja", naglašava se u proglasu.

Pored toga, dodaju da "loš obrazovni sistam stvara probleme, a onda osmišljava i razvija razne mehanizme kojima se bori protiv njih". "Ti mehanizmi su neefikasni, a problemi koje škola treba da otkloni i dalje postoje", ističe se u proglasu.

"Nastavnici se primoravaju da drže časove iz više predmeta za koje nisu stručni, učenici dobijaju lažnu slobodu i samoupravu, vaspitni instrumenti oduzimaju se iz ruku nastavnika, a nastavnici se pretvaraju u pomoćno osoblje", napominje se u proglasu.

Poručuju da je stanje u našim školama odraz stanja u našem društvu.

"Ovde vlada nedostatak finansiranja i nedostatak motivacije. Država ne ulaže u obrazovanje, obesmišljava prosvetnu struku i degradira položaj prosvetnih radnika u društvu. Učenici nisu motivisani da nešto nauče, nastavnici nisu motivisani da prenesu znanje", zaključuje se u proglasu.

Iz Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije najavili su i proteste za 1. decembar i objavili spisak 47 gradova u kojima će oni biti održani.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво