Читај ми!

Pašalić: Uvek i svuda štititi prava deteta

Zaštitnik građana Zoran Pašalić naglasio je, povodom Međunarodnog dana deteta, da se prava svakog deteta moraju štititi u svakoj prilici bez izuzetka, ali da isto tako prava deteta imaju i svoja ograničenja, a to su prava drugih - prava nastavnika, učitelja, roditelja i vršnjaka.

"Svako dete ima, između ostalog, pravo na obrazovanje, na druženje, na zdrav psiho-socijalni razvoj i bezbrižno detinjstvo. Međutim, prava deteta imaju i svoja ograničenja onda kada počinju da ograničavaju prava drugih, tačnije prava vršnjaka, roditelja, učitelja i nastavnika", naveo je Pašalić.

U saopštenju iz kabineta zaštitnika navodi se da je ombudsman u petak održao edukativnu radionicu o pravima deteta i njihovoj zaštiti sa učenicima šestog razreda Osnovne škole "Ratko Mitrović" iz Beograda koji su, između ostalog, kritikovali nasilno ponašanje učenika srednje Tehničke škole iz Trstenika prema nastavniku, sve to snimali i postavili na društvene mreže.

Učenici su zajednički zaključili da je u takvim situacijama neophodno raditi i sa decom i sa nastavnicima, uz angažovanje roditelja i šire zajednice, kako bi se više pažnje posvetilo prevenciji nasilja a ne samo reakciji na nasilje kada se ono već desi, navedeno je u saopštenju.

Povodom Međunarodnog dana deteta, Iva Eraković iz organizacije "Prijatelji dece Srbije" poručuje da su deca ukras sveta, ali ne smeju da budu dekoracija.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара