Читај ми!

Grujičićeva za RTS: Kada porodica ima poverenje u jednog doktora, onda ne surfuje po internetu

Ministarka zdravlja Danica Grujičić kaže za RTS da primarna zdravstvena zaštita mora da se reorganizuje i da je potrebno vratiti poverenje u medicinu zasnovanu na dokazima. Kada porodica ima poverenje u jednog doktora, onda ne surfuje po internetu i ne gleda da li treba da primi vakcinu, ovaj ili onaj lek, poručuje ministarka. Ističe i da je imala pacijenta koji je u jednom trenutku primao 24 leka, kao i da on ne može da se oseća dobro i da je neophodno ograničiti broj medikamenata.

U toku je istraga jer su bebe u "Narodnom frontu" dobile fiziološki rastvor umesto beseže vakcine, a imunizacija tih beba pravom vakcinom je u toku. 

Ministarka zdravlja Danica Grujičić rekla je, gostujući u Dnevniku RTS-a, da je napravljen raspored za 430 beba, a da se na zakazanom davanju vakcine nije pojavilo dvoje dece.

U unutrašnjosti je polivina dece dobila vakcinu i svakog četvrtka imaćemo broj dece koji je dobio vakcinu u toku nedelje, kao i ukupan broj, rekla je Grujičićeva.

Beseže se može davati do kraja prve godine života. "Propust je napravljen i ne možemo to kriti", dodala je ministarka.

Dodaje da za sada nema informacija, kao i da je tužilaštvo otvorilo predmet. "Mislim da se radi o ljudskoj grešci, pitanje je kako je moguće da mesec dana niko to nije primetio", navela je Grujičićeva.

"Najodgovornija je jedna osoba, verovatno je čitav lanac zatajio. Ne želim da osuđujem ustanovu gde je prošle godine porođeno 8.500 žena, najkomplikovanije trudnoće iz cele Srbije dolaze u tu ustanovu. Ne možete na osnovu greške jedne osobe i propusta koji je napravljen celu bolnicu osuditi da je loša, da ne valja", poručuje ministarka.

Unutrašnja kontrola je sprovedena, inspekcija je bila u bolnici, a u toku je istraga i sa zvaničnim saopštenjem izaći ćemo verovatno za nekoliko dana, napomenula je Grujičićeva.

O pacijentu koji je preminuo posle kolonoskopije 

Upozoravajuća vest stigla je i iz Ćuprije. Preminuo je mladić iz Svilajnca nakon komplikacija tokom kolonoskopskog pregleda. Doktorka Grujičić kaže da je u ponedeljak bila inspekcija.

"Kada god se desi incident, nešto što je komplikacija koja uznemiri javnost treba napraviti spoljašnju stručnu kontrolu rada i kvaliteta rada, jer to daje objektivnu sliku. Perforacija debelog creva se dešava prilikom kolonoskopije, uočena je na vreme, čovek je ušao u operaciju, šta se dalje dešavalo ne znam, papirološki sve izgleda u redu, desio se incident, komisija je dužna da kaže", istakla je ministarka.

Sada je inspekcijski nadzor brzo izvršen, kako kaže ministarka, jer je javnost bila upoznata s tim. Inače, napominje, moramo ubrzati taj proces, kada se nešto desi i kada se neko žali unutar dve do tri nedelje moramo imati odgovor. Poručuje i da mora da se kontaktira sa Republičkom stručnom komisijom.

Završiti grandiozne projekte 

Govoreći o kontinuitetu u radu, Grujičićeva kaže da se moraju završiti veliki, grandiozni projekti koji su započeli – Klinički centar Srbije, Klinički centar Vojvodine, Tiršova 2, koja je već krenula.

"Moramo ući u proces izgradnje novog Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije, jer uslovi u kojima se naši pacijenti leče nisu dobri", ističe Grujičićeva.

Napominje da je ta zgrada stara i dva puta bombardovana. "Jedno je kad nešto dograđujete, a drugo kada zidate nešto novo", dodala je ministarka uz napomenu da su u toku rekonstrukcije lozničke i požarevačke bolnice kao i da ono što je započeto mora biti završeno.

Reorganizacija primarne zdravstvene zaštite 

Smatra da je reorganizacija primarne zdravstvene zaštite broj jedan. Mora se vratiti poverenje u medicinu zasnovanu na dokazima.

"Kada porodica ima poverenje u jednog doktora, onda ne surfuje po internetu i ne gleda da li treba da primi vakcinu, ovaj ili onaj lek", ukazuje Grujičićeva.

Prema njenim rečima, lekari opšte prakse jedini gledaju celog čoveka. "Mi smo svi specijalisti za mozak, za srce, za levu polovinu debelog creva. Imala sam pacijenta koji je u jednom trenutku primao 24 leka, on ne može da se oseća dobro. Moramo ograničiti broj lekova", kaže ona.

Ako je nešto dobro, naredni ministar će to produžiti. Dovoljno je nekada da se pripremi platforma, istakla je Grujičićeva.

O dopunskom radu 

Govoreći o dopunskom radu, ministarka zdravlja najavljuje da će u sredu imati sastanak sa profesorkom Sanjom Radojević Škodrić i da je RFZO napravio platformu za dopunski rad u državnoj ustanovi.

"Nema razloga da operišete u drugoj ustanovi, radite sa svojim timom u svojoj kući. Ljudi imaju pravo da biraju primarnog lekara, direktor ustanove određuje ko će šta operisati. Videće se kod koga najviše idu pacijenti i ko ima najkvalitetniji rad, uvek će se dešavati komplikacije", rekla je ministarka.

Ako radite, moraju da se rešavaju komplikacije, ali moraju biti do pet odsto, ukazuje Grujičićeva.

Ministarka Grujičić je rekla da je nabavljen veliki broj skenera i magnetnih rezonanci.

"Mogu da kažem svoje iskustvo sa Instituta za onkologiju i radiologiju. Imate veliki otpor među radiolozima, na tome mora da se radi. Kada vidite koliko je opisa napravljeno za nedelju, to je u 2021. bilo loše, imamo sada tamo tri magnetne rezonance, tri skenera, novi skener je u najavi. Po bolnicama sada imate nove skenere, magnetne rezonance su stigle, direktori ustanova moraju da budu odgovorni kako i koliko se radi", dodaje ministarka.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво