Читај ми!

Шестсто беба примило физиолошки раствор уместо БСЖ вакцине – нису угрожене, тврди министарка

Уместо БСЖ вакцине, 600 беба од 16. септембра до 19. октобра ове године у ГАК "Народни фронт" у Београду примило је физиолошки раствор, саопштила је новопостављена министарка здравља Даница Грујичић. Деца нису угрожена, вакцину ће примити у наредном периоду.

Министарка Даница Грујичић је одржала ванредну конференцију за навинаре на којој је саопштила да је 600 беба у ГАК "Народни фронт" у Београду уместо заштитне вакцине против туберкулозе примило раствор којим се раствара активна супстанца, тачније физиолошки раствор.

"У том физиолошком раствору није било ни активне супстанце, нити било каквих других додатних материја које би евентуално могле да буду разлог појаве алергије или слично", рекла је Грујичићева.

Поручује да деца нису угрожена, као и да ће вакцину примити у наредном периоду.

"Потпуно су деца безбедна, знате да се БСЖ вакцина даје до 12 месеца живота, тако да ми нисмо закаснили са вакцинацијом те деце", додала је Грујичићева.

Деца из Београда вакцину ће примити у ГАК "Народни фронт", а бебе из унутрашњости у матичним здравственим установама. 

Истиче да је грешку направила техничарка у апотеци, као и да је директор ГАК "Народни фронт" понудио оставку, али да она није прихваћена.

"Оно што желим да истакнем то је да су колеге, када су схватиле да се десио пропуст на нивоу, нажалост, људске грешке и на нивоу једне особе, предузеле све мере да се пре свега позове инспекција, која је установила да су све државне институције урадиле онако како треба, да је АЛИМС бугарској вакцини издала дозволу, да је то вакцина која се од 1991. користи свуда у свету, да је 'Торлак' проверио квалитет те вакцине, да ту није било никаквих проблема и да је на време свим установама послао упутство како се та вакцина користи", објаснила је Грујичићева.

Указала је да је забуна настала јер се код "Торлакове" БСЖ вакцине у једној кутији пакују и раствори и активна супстанца.

"Када је упитању бугарска вакцина, у једној је раствор, у другој активна супстанца и заправо је дошло до грешке да је једна техничарка у апотеци мислила да се већ ради о раствореној вакцини и такво обавештење дала сестрама. Када је грешка утврђена, направљен је списак све деце која су у том периоду рођена, порођена на ГАК 'Народни фронт', направљен је списак родитеља, 'Батут' је на себе преузео да обавести родитеље и домове здравља у унутрашњости, и у наредним месецима та деца ће добити неопходну вакцину, без икаквих проблема. Што се тиче деце из Београда, одређена су три лекара из 'Народног фронта', обезбеђен је простор где ће родитељи доћи, број телефона, да се родитељи јаве када ће доћи", навела је Грујичићева.

"Оно што желим да обавестим јавност – јесте направљен пропуст, али није ниједног тренутка живот детата био угрожен, ниједног", нагласила је Грујичићева.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво