Читај ми!

Grujičić: Prve bebe primile BSŽ vakcinu u Narodnom frontu

U GAK Narodni front počelo je vakcinisanje beba koje su umesto BSŽ vakcine primile fiziološki rastvor. Ministarka zdravlja Danica Grujičić navodi za RTS da su u GAK Narodni front danas prve bebe dobile neophodna vakcinu koja štiti od tuberkoloze.

Juče je objavljeno da 600 beba rođenih u toj klinici između 16. septembra i 19. oktobra, u stvari nije dobilo vakcinu protiv tuberkuloze.

"Od 16. septembra do 19. oktobra deca nisu primila prvu vakcinu, šteta što to nije bilo primećeno ranije ali radi se zaista o nečemu što možemo nazvati propust koji na odgovarajući način naravno treba biti sankcionisan. Šta se desilo? Rastvarač je u posebnoj kutiji u odnosu na aktivnu supstancu, jednostavno drugačije je bilo pakovanje, sestre na odeljenju koje su vakcinisale decu su dobile informaciju da je to već rastvorena vakcina. Ništa se strašno nije desilo, naravno ovakvi propusti, posebno u državnim bolnicama ne smeju da se dešavaju i treba da budu definitivno sankcionisani", navodi Grujičićeva.

Naglašava da bebe nisu ugrožene, i najavila da će vakcinacija te dece biti izvršena u narednom periodu.

Ukazuje da se greška desila na nivou jednog čoveka i da su zaposleni, čim su shvatili grešku, preduzeli sve mere. Navodi da je danas nekih 90 porodica dobilo obaveštenje, a da je desetoro dece već dobilo danas vakcinu. 

"Određen je prostor, određeni su doktori koji će javljati roditeljima. Danas je nekih 90 porodica dobila obaveštenje, desetoro dece je dobilo već vakcinu u bolnici Narodni front zato što će sva beogradska deca tamo dobiti vakcinu. Što se tiče unutrašnjosti, obavešteni su svi roditelji, njih oko 90 preko Instituta za javno zdravlje Batut i obavešteni su svi direktori domova zdravlja i sekundarnih zdravstvenih centar kojima pripadaju teritorijalno ta deca i ona će od ponedeljka početi da dobijaju vakcinu. Imaju brojeve telefona na koje treba da se jave", objašnjava ministarka.

Navodi da će se svakog četvrtka objavljivati koliko je dece primilo neophodnu vakcinu. 

Ponavlja da se greška desila na nivou jedne osobe, te da ne možemo suditi o bolnici na osnovu ovog što se desilo. 

"Ne možemo o jednoj bolnicu koja je 8.400 porođaja imala samo prošle godine suditi na osnovu svega onoga što se desilo u tom trenutku. Znači, ljudska greška je u pitanju, jednostavna ljudska greška. Dobro je što je primećeno, dobro je što deca neće imati nikakve posledice. Jeste sada malog deranžman ljudi da dolaze i da dobiju vakcinaciju ali tu vakcinu može da dobije dete do 12 meseca života. Masa dece koja imaju određenu vrstu bolesti recimo hronične čak i ne dobijaju vakcinu odmah po otpustu nakon porođaja. Definitivno ništa strašno, ali ne sme da se dešava", ističe Grujičićeva.

Navodi da je inspekcija pozvana i da je istraga u toku.

четвртак, 18. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво