Читај ми!

Protest u Novom Sadu zbog gradnje mosta preko Dunava, privedeno više aktivista

U Novom Sadu održan je protest grupe građana zbog budućeg gradilišta za novi most preko Dunava. Privedeno više aktivista, javlja dopisnik RTS-a. Ministarstvo kulture i informisanja i Udruženje novinara Srbije osuđuju napad na urednicu Novosadske televizije Emiliju Marić.

Policija u Novom Sadu privela je više aktivista jutros, kada su pokušali da spreče radnike kineske kompanije CRBC (China road and bridge corporation) da postave zaštitnu ogradu na Šodrošu, gde je planirana izgradnja mosta preko Dunava.

Dopisnik RTS-a javlja da je kordon policije koji je stigao je 9 sati, upozorio okupljene da mogu mirno da izraze nezadovoljstvo, ali da ne smeju da ometaju izvođenje radova. 

Kordon policije stoji sa obe strane, kineski radnici montiraju zaštitnu ogradu, dok sa druge strane, u šumi, stoje aktivisti.

Kineski radnici su na terenu od 6 sati, kada su krenuli sa radovima. U nekoliko navrata došlo je do guranja između policije i aktivista. Za sada je situacija mirna, ali grupa aktivista još stoji pored ograda, i kažu da će tu i ostati.

Blokade su počele juče, kada su aktivisti Ekološkog fronta Novi Sad delimično zaustavili saobraćaj ka Šodrošu, zbog informacija da će se na tom mestu pojaviti policija koja će obezbeđivsti mašine "Milenijum tima", u okviru pripremnih radova na postavljanju gradilišta, javlja dopisnik RTS-a.

Oko 12 sati, stigao je i narodni poslanik Aleksandar Jovanović Ćuta, predsednik skupštinskog Odbora za zaštitu životne sredine. Pozvao je sve poslanike opozicije da mu se pridruže i podrže građane na Šodrošu. 

Kako navodi Udruženje novinara Srbije (UNS), tokom protesta fizički je napadnuta urednica Novosadske televizije Emilija Marić.

UNS traži da policija identifikuje osobu koja joj je izbila telefon i upućivala uvrede.

Ministarstvo: Fizički napadi na novinare apsolutno nedopustivi

Ministarstvo kulture i informisanja najoštrije je osudilo fizički napad na novinarku i glavnu i odgovornu urednicu Novosadske TV Emiliju Marić u Novom Sadu prilikom snimanja priloga.  

"Ministarstvo ističe da su fizički napadi na novinare, kao najbrutalniji vid ugrožavanja prava na slobodu medija, apsolutno nedopustivi i poziva nadležne organe da preduzmu sve zakonske mere i sankcionišu počinioca ovog napada", navodi se u saopštenju.

Ministarstvo podseća da niko nema prava da ugrožava bezbednost medijskih radnika i da ih sprečava da obavljaju novinarski posao upotrebom bilo kakvog oblika nasilja. 

недеља, 16. јун 2024.
21° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије