Čitaj mi!

Od EU još 36 miliona evra za izbeglice, nadležni kažu da je na delu "postpandemijski bum"

Evropska unija pomaže Komesarijatu za izbeglice sa 36 miliona evra. U Vladi Srbije potpisan je ugovor, a novac je namenjen za zbrinjavanje izbeglica i borbu protiv ilegalnih migracija.

Posle dve godine zatišja, preko granica Srbije prelazi sve više migranata. Mnogi ilegalno - u cisternama, na kamionima, kroz zemljane tunele.

Od početka godine u našoj zemlji registrovano je više od 86.000 izbeglica, najviše iz Avganistana i Sirije. To je dvostruko više u odnosu na prošlu godinu kada ih je bilo oko 43.000. U zbrinjavanju je značajna podrška Brisela.

"Cilj posete komesara je da pogledamo u ovakvim okolnostima šta možemo da uradimo da povećamo bezbednost, ojačamo granice. Naše granice su i evropske, to je ono i o čemu pričamo kada pričamo o integracijama - da Zapadni Balkan nije proširivanje EU, nego da je praktično uokvirivanje EU zato što smo mi sa svih strana ogrničeni državama članicama EU", rekla je nakon potpisivanja ugovora predsednica Vlade u tehničkom mandatu Ana Brnabić.

Do kraja godine Srbija će, najavljuje, uskladiti svoju viznu politiku sa pravilima Evropske unije. Izmene se odnose na državljane Tunisa, Indije i Burudnija.

Na granicu Srbije i Severne Makedonije biće poslate dodatne snage Fronteksa. Uz najnoviji grant, novčana pomoć Unije za probleme migracija dostići će više od 200 miliona evra.

"Imamo postpandemijski bum u kretanjima migracije, brojevi se povećavaju i treba da nađemo način kako to da rešimo. EU će nastaviti da pomaže Srbiji, a konkretan dokaz je potpisivanje novog paketa pomoći od 36 miliona evra koji će pomoći da se operativni kapaciteti Srbije povećaju kada je reč o rešavanju migracija", naveo je potpredsednik Evropske komisije Margaritis Shinas.

Od zvaničnika iz Brisela i poruka ohrabrenja - Srbija uskoro treba da bude deo evropske porodice.