Читај ми!

Zaštitnik građana proverava rad MUP-a i Centra za socijalni rad zbog ubistva deteta u Vršcu

Zaštitnik građana je po sopstvenoj inicijativi, a na osnovu medijskih informacija da je u Vršcu otac ubio svoje maloletno dete a potom izvršio samoubistvo, pokrenuo postupak kontrole zakonitosti i pravilnosti rada Pokrajinskog sekretarijata za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije.

Zaštitnik građana od Pokrajinskog sekretarijata traži da u roku od 15 dana izvrši nadzor nad stručnim radom Centra za socijalni rad Vršac u ovom slučaju i da mu dostavi izveštaj o izvršenom nadzoru i dokumentaciju o postupanju.

Povodom medijskih navoda da je majka ubijenog deteta više puta prijavljivala oca deteta za porodično nasilje, Zaštitnik građana traži od MUP-a Srbije da ga u istom roku obavesti o postupanju nadležne policijske uprave u konkretnom slučaju, posebno o aktivnostima policijskih službenika u ovom slučaju.

Zaštitnik građana od MUP-a traži i izjašnjenje da li su policijski službenici postupali u skladu sa obavezama propisanim Zakonom o sprečavanju nasilja u porodici i Opštim i posebnim protokolom za zaštitu žena od nasilja u porodici i partnerskim odnosima.

Do ubistva i samoubistva došlo je u utorak oko 14 časova kada je otac M. B., star 35 godina, u stanu u naselju najverovatnije ubio svoju dvogodišnju ćerku, a zatim izvršio samoubistvo.

Mihajlovićeva: Ako je bilo propusta, neophodno da se utvrdi odgovornost

Reagovala je i potpredsednica Vlade i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović, izjavivši da je potrebno sprovesti nadzor, istragu i kontrolu rada institucija u vezi sa tragedijom u Vršcu, kako bi se sprečili slični propusti u centrima za socijalni rad.

"To je lična, porodična i društvena tragedija i moje saučešće majci i porodici. Država je uradila mnogo toga, pre svega kada je reč o unapređenju zakonskog okvira, obuke svih u lancu koji se bave borbom protiv nasilja u porodici, mislim na policiju, sudove, centre za socijalni rad. Nažalost, pokazuje se da postoje propusti u centrima za socijalni rad i ovo nije prvi put. Sećamo se kada je pre nekoliko godina otac bacio dete na beton u Rakovici. I tada i sada se vidi da postoje propusti i neophodno je da oni koji rade svoj posao, odgovaraju za ono što rade", navela je Mihajlovićeva.

Istakla je i da je ekonomska samostalnost žena ključna za borbu protiv nasilja.

"Jedan od razloga zašto je Koordinaciono telo formirano 2014. godine jeste borba protiv nasilja nad ženama i devojčicama, to je bila inicijalna kapisla i to je posao svih nas, Vlade, medija, nevladinog sektora, privrede. Da vidimo šta možemo da promenimo kada je reč o zakonima i tu smo uradili sve što možemo, ali da nastavimo da radimo na osnaživanju žena, da im pomognemo da se dodatno obrazuju, da se zaposle. Ekonomsko osnaživanje znači i da se doškoluju, da počnu da rade. To znači njihovu samostalnost", izjavila je Mihajlovićeva.

Jankovićeva: Ubistvo u Vršcu ukazuje na razmere problema sa kojima se suočavaju građani Srbije 

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković ocenila je da je poslednje ubistvo u Vršcu, u kojem je otac ubio dvogodišnju ćerku, jedan od najpotresnijih slučajeva u istoriji porodičnog nasilja i istakla da taj slučaj na najsuroviji način ukazuje na razmere problema sa kojim se suočavaju građani Srbije.

Naglasila je da smo došli do tačke gde "crveni alarm" upozorava da je krajnje vreme da svi nadležni u sistemu hitno reaguju, saopštili su iz državnog organa Poverenk za zaštitu ravnopravnosti.

Poverenica je poručila da je neophodno da se slučaj detaljno analizira i pokrene pitanje konkretne odgovornosti, imajući u vidu da je majka devojčice pokrenula zakonske mehanizme za zaštitu, kako se navodi u medijima, ali da je suprug nasilinik ubio dete.

"Ovo nije prvi slučaj sa fatalnim ishodom, zbog čega se svi moramo zapitati šta ne funkcioniše i šta kao društvo moramo da uradimo da bi se stanje popravilo, a žene ohrabrile da nasilje i nasilnika prijave i budu sigurne da će biti zaštićene", kazala je Jankovićeva.

Podsetila je da Poverenik za zaštitu ravnopravnosti u svojim godišnjim izveštajima redovno ukazuje na potrebu jačanja kapaciteta svih nadležnih službi, naročito u oblasti socijalne i porodično-pravne zaštite, kako bi mogle adekvatno da pruže podršku i pomoć, posebno onima koji su u riziku od nasilja ili su pretrpeli neki vid nasilja.

Janković je uputila apel medijima da se u ovom i u svim slučajevima porodičnog nasilja uzdrže od senzacionalističkog pristupa i relativizacije problema, kao i da poštuju profesionalne i etičke standarde u izveštavanju.

недеља, 22. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи