Читај ми!

Srbija među zemljama sa najvišim indeksom razvoja elektronske uprave na svetu

Srpska eUprava najbolja je u regionu i ispred nekih članica Evropske Unije. U izveštaju Ujedinjenih nacija Srbija se prvi put našla u grupi zemalja sa najvišim indeksom razvoja elektronske uprave na svetu, i zauzima 40. mesto od 193 zemlje.

Za samo pet godina od kada je digitalizacija postavljena kao jedan od prioriteta razvoja, osnovana Kancelarija za IT i e-upravu, uz uključivanje kompletne Vlade, Srbija se prvi put našla u grupi zemalja sa najvišim indeksom razvoja elektronske uprave na svetu sa ocenom "veoma visok".

"Taj globalni indeks razvoja elektronske uprave se sastoji iz nekoliko baznih indeksa. Prvi je indeks koji pokazuje koliko smo razvili elektronske usluge i koliko smo one dostupne građanima. Po tom indeksu smo čak 26 na svetu. Bolji smo recimo od Kanade, Švajcarske i Norveške", tvrdi direktor Kancelarije za IT i eUpravu Mihailo Jovanović.

Ove godine roditelji su prvi put decu upisivali u srednju školi preko portala "Moja srednja škola". Elektronsko zakazivanje termina za dobijanje novog pasoša ili lične karte je već standard. Duže od godinu dana građani ne moraju da nose dokaze o uplati na uvid zahvaljujući plaćanju preko elektronske uprave. Tu su i portali "Bebo dobro došla na svet", elektronski upis u vrtiće, moja prva plata, usluge građanima za vreme kovid pandemije.

"Ovo je dobar rezultat i naravno da sam zadovoljan zbog svih ljudi koji su učestvovali u tom rezultatu, svim zaposlenim u kancelariji za IT upravu, ali i celokupnoj Vladi koja je doprinela tome da se visoko rangiramo. Međutim, želimo da idemo dalje. Želimo da pomeramo lestvicu naviše, razvijamo nove usluge. Mislimo da sve ono što smo do sada uradili samo dobra osnova za brži i kvalitetniji razvoj novih elektronskih usluga", kaže Jovanović.

Jovanović najavljuje i nove usluge gde će recimo elektronska uverenja, razni izvodi i mnogi drugi dokumenti koje je država inače do sada slala građanima u papirnoj formi da dolazi elektronski u elektronsko sanduče na portalu elektronske uprave.

Konsenzus da je razvoj javne uprave prioritet, stvaranje zakonskog okvira, osnivanje institucija i velika ulaganja su dali rezultate, ocenjuju stručnjaci.

"Dosta se ulagalo u povezivanje baze podataka državnih, njihovo čišćenje, uspostavljanje novih registara, uspostavljen je recimo registar stanovništva, dosta se radilo na registru prostornih jedinica, na podacima koji su vezani za poresku upravu, za APR i tako dalje, tako da, osim toga izgrađena je infrastruktura, na primer, ulagano je, izgrađen je državni data centar u Kragujevcu. Takođe, videlo se kada je sve to izgrađeno uz kancalariju za IT upravu, da je bilo mnogo lakše i brže napraviti neke usluge", smatra IT stručnjak Slobodan Marković. 

Bolju onlajn vezu između države i građana, od zemalja Evropske Unije, od nas imaju samo Danska, Finska i Estonija. Stručnjaci kažu da je za dalji napredak potrebno da se više radi sa građanima kako bi i stariji sugrađani ili osobe sa invaliditetom mogli da na ovaj način koriste usluge koje su im potrebne.

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво