Читај ми!

Protest u organizaciji "Ženske solidarnosti" ispred redakcije "Informera"

Na poziv "Ženske solidarnosti" ispred redakcije "Informera" na Terazijama održan je još jedan protest na kome su se okupile uglavnom žene.

Učesnici su nosili transparente "Nijedna više", "Žena je rodila sve nas, žena će roditi i revoluciju", "Ženska trauma nije izvor prihoda", "Želimo ti žensku revoliciju" i "Ženski svet je moguć".

Na parolama je pisalo i "Na nasilje se ne klikće, nasilje se sprečava", "Silovanje nije megaekskluziva", kao i "Ništa mi ne možeš na silu".

Okupljeni su povicima i zviždanjem izrazili protest zbog intervjua Informera s višestrukim silovateljem, ali i zahtevali da nasilje nad ženama prestane, kao i da mediji poštuju novinarski kodeks kako ne bi dodatno traumatizovali žrtve, a da institucije rade svoj posao.

Uklanjanje intervjua Informera s višestrukim silovateljem sa svih portala radi zaštite žena od retraumatizacije i zaštite njihovog dostojanstva, prvi je zahtev učesnika protesta.

Tražili su i da se ukine javno finansiranje svih medija koji neetički izveštavaju i prodaju, kako kažu, "naš strah".

Zahtevali su i da u slučaju hapšenja višestrukog silovatelja institucije postupaju odgovorno i da uvedu hitan nadzor.

Pored toga, tražili su i registar koji će obezbediti praćenje silovatelja i nasilnika i obezbediti njihov adekvatan nadzor.

Policija je obezbeđivala prolaz u kojem se nalazi redakcija Informera.

Protest ispred redakcije Informera održan je i u sredu zbog intervjua sa osuđenim serijskim silovateljem koji je objavio taj tabloid.

Višestruki silovatelj I. M. priveden je juče i određeno mu je zadržavanje zbog krivičnog dela ugrožavanje sigurnosti nakon što je protiv njega dostavljena krivična prijava od strane dnevnih novina Informer.

Kako je navelo Tužilaštvo, iz navoda prijave krivično delo izvršeno je dana 27. septembra na štetu novinarki koje su vodile intervju sa prijavljenim, a u vezi razgovora sa njim, odnosno davanja izjava za vreme snimanja.

уторак, 19. март 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво