Читај ми!

Протест испред "Информера" због интервјуа, осуде новинарских удружења и невладиних организација

Кордон од 27 полицајаца Посебне јединице полицијске бригаде Београд распоређен је испред редакције Информера у центру града, где је организован протест због интервјуа са осуђеним серијским силоватељем који је објавио тај таблоид.

Протест испред редакције Информера у центру Београда, због интервјуа који су објавили са осуђеним серијским силоватељем.

На протест испред редакције позвало је више удружења и невладиних организација, истичући да "серијским силоватељима није место у јавном простору, медијима и емисијама, већ у затвору".

Учесници протеста блокирали су једну саобраћајну траку на Tеразијама у центру Београда и затражили законску заштиту од државе.

"Нећу да носим нож и спреј – хоћу законску заштиту", "Револуција", "Гаси Информер" и "Где су институције?", узвикивали су окупљени. Један од захтева протеста је "хитна хоспитализација серијског силоватеља".

Полиција чува улаз Информера, а окупљени су гађали зграду јајима.

Поступак Информера у међувремену је осудило више организација, удружења и политичких странака. 

УНС: Недопустиво објављивање интервјуа са серијским силоватељем 

Удружење новинара Србије протестовало је због објављивања интервјуа у Информеру са вишеструким силоватељем који је у затвору због ових кривичних дела провео скоро три деценије зато што се овим садржајем поново узнемиравају његове жртве као и све жене које су претрпеле неки облик насиља.

УНС истиче да тврдња Информера да се "интервјуи попут овог раде свуда у свету – да би народ видео како размишљају злочинци" није оправдање за објављивање медијског садржаја у коме силоватељ евоцира детаље кривичног дела, јер се тиме жртва поново трауматизује.

Подсећа да разговор са бившим осуђеницима или са онима који су на издржавању казне није забрањен, али да новинаре и медије Кодекс новинара обавезује на дух саосећања са жртвама и упозорава да се тако насталим медијским садржајем не смеју ни на који начин узнемиравати жртве кривичних дела.

Коалиција за слободу медија најоштрије осудила објављивање интервјуа 

Коалиција за слободу медија најоштрије осуђује објављивање интервјуа у листу Информер са осуђеним серијским силоватељем, који је управо изашао из затвора. Проблем, наводе, представља начин на који је урађен интервју у којем Милошевић описује како је вршио различита кривична дела, и како се тада осећао.

Коалиција сматра да је у овом тексту прекршен Кодекс новинара Србије, јер је давање медијског простора силоватељу на овај начин недопустиво и не постоји никакав јавни интерес који се оваквим приступом може оправдати.

Коалиција такође сматра да су овим текстом ретрауматизоване жене, пре свега оне које су преживеле његово насиље, али не само оне, већ и све жене које су доживеле неки облик сексуалног насиља.

Указује на шири проблем, а то је да се Милошевић нашао на слободи без адекватног програма ресоцијализације, што је довело до страха грађана који објављују слике његовог кретања, а поједини медији преносе, што се коси са Законом о заштити података о личности.

Коалиција позива и Министарство културе и информисања у чијој надлежности је спровођење Закона о јавном информисању и медијима да искористи своје надлежности, јер је спорним текстом и прекршен члан 79, став 3 поменутог закона.

Савет за штампу: Информер понизио жртве и узнемирио јавност

Савет за штампу упозорава да је објављивањем исповести осуђеног силоватеља који је одслужио затворску казну, лист Информер прекршио више тачака Кодекса новинара Србије и, супротно начелу одговорности медија, понизио жртве, узнемирио јавност и застрашио своје читаоце.

Позива редакцију Информера да у свом раду почне да поштује професионалне стандарде, људска права људи о којума извештавају и да се, пре свега, води јавним интересом.

"Све то изостало је у овом случају, додатно деградирало медијску сцену и углед медија у Србији", оцењује Савет за штампу.

Бранкица Јанковић: Интервју са силоватељем крајње штетан

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић истиче да је сензационалистички приступ оваквим темама недопустив и крајње штетан.

"Овакав интервју не служи сврси, јер му недостају контекст, сензибилитет и избегавање узнемиравања јавности и излагања жртава додатној виктимизацији и патњи", навела је повереница.

Како је нагласила, медији треба на свеобухватан начин да пруже релевантне информације, поштују професионалне и етичке стандарде, имајући у виду, на првом месту, заштиту жртава, а не да инспиришу на ванинституционално решавање овог сложеног питања и узимање правде у своје руке.

Навела је да је јавна дискусија о психо-социјалном третману повратника пожељна тема, и ту је улога медија веома важна, што управо показује и овај пример из кога се види неопходност адекватног институционалног одговора на проблеме у ресоцијализацији вишеструких повратника.

Повереница у саопштењу подсећа да је упутила Министарству правде иницијативу за измену ЗИКС-а, тако да се пропише обавеза надлежних органа да по службеној дужности у свим случајевима родно заснованог и породичног насиља увек обавесте жртву о отпуштању или бекству осуђеног из затвора.

"Поред тога, овај случај указује и на потребу сагледавања измена прописа са аспекта положаја осуђених лица и мера након издржане казне затвора у циљу ресоцијализације вишеструких повратника", навела је Јанковићева.

Аутономни женски центар: Шамар свим женама које су преживеле сексуално насиље

И Аутономни женски центар осудио је објављивање интервјуа са вишеструко осуђиваним силоватељем.

"Објављивање овог интервјуа представља шамар пре свега свим женама које су преживеле сексуално насиље од дотичног, али и свима онима које већ данима улажу енергију у осмишљавање тактика за безбедно ходање улицама Београда, јер системска заштита не постоји и осећају да су препуштене саме себи", навео АЖЦ у саопштењу.

Како се наводи, тачан је аргумент редакције Информера да многи медији широм света интервјуишу силоватеље и убице како би јавност могла да разуме како они размишљају, али да конкретни интервју у Информеру не служи тој сврси, јер му недостаје контекст и сензибилитет, као и професионалност и да искључиво доприноси не само релативизацији већ и директној промоцији злочина силовања и осуђеног силоватеља.

Јурић: Ставите се у кожу људи који су изгубили своје најмилије

Оснивач Фондације "Тијана Јурић", Игор Јурић, осудио је објављивање интервјуа са осуђиваним силоватељем и оценио да је Информер нанео људима додатну бол и трауму.

"Ставите се у кожу људи који су изгубили своје најмилије од управо људи сличних онима са којима сте разговарали. Не знам да ли сте свесни колико боли и штете и додатних траума наносите свим оним што радите. Ако имате бар мало свести, бар мало обзира и душе, желим да вас питам једно - како вас није срамота", поручио је Јурић.