Читај ми!

Novi udar na budžet roditelja – maturske ekskurzije koštaju i 66.000 dinara

Ove jeseni kućni budžet dodatno će opteretiti ekskurzije koje su skuplje za čak 20 odsto nego pre pandemije. Najskuplje su maturske koje u većini škola koštaju najmanje 40.000 dinara. Istraživali smo kako se formira cena ekskurzija i mogu li one biti jeftinije.

Nova školska godina, stara briga za roditelje. Skupe ekskurzije svake jeseni su tema o kojoj polemiše čitava javnost. Na društvenim mrežama mnogi roditelji žale se na cene jednodnevnih izleta koji dostižu i 12.000 dinara.

Višednevno putovanje po Italiji, Španiji i Francuskoj za maturante u Zemunskoj gimnaziji košta čak 66.500 dinara, objavljeno je na sajtu te ustanove.

"Kada imate jedno dete i to vam je tada možda više nego što iznosi vaša plata, a kad imate dvoje i više dece to je sada postala jedna nemoguća misija za roditelje", ukazuje Gordana Plemić iz Udruženja "Roditelj".

Poskupljenja između 15 i 20 odsto, kolika je zarada agencija

I ranije skupe maturske ekskurzije ove godine dodatno su poskupele u odnosu na period pre pandemije. U proseku između 15 i 20 odsto. A cene u agencijama formiraju se na osnovu tržišnih uslova.

Razloga je više, kažu u Juti - veća cena goriva, hrane, smeštaja, ugostiteljskih usluga, rada. 

Seničić ukazuje i da su nekada zahtevi roditelja za smeštaj potpuno neracionalni jer oni, kaže, traže da se deca smeštaju u hotele određenih visokih kategorija, pa je i veća cena cele ekskurzije.

Naglašava i da agencije u ovakvom vidu turizma nemaju mogućnost za veliku zaradu – ona se kreće između pet i deset odsto. Za razliku od komercijalnih aranžmana gde je zarada od 10 do 17 odsto.

U Juti napominju da bi putovanja mogla biti jeftinija i za petinu ako bi bili niži porezi i doprinosi koje agencije moraju da plate.

"Ukoliko država želi da na neki način podstakne ovaj vid putovanja je da se smanje porezi i doprinosi na ona davanja koja imamo po tom osnovu a pre svega se odnose na naknade profesorima za takozvane dnevnice nastavnika, gde su porezi i doprinosi u startu negde oko 58 odsto i naknada još 20 odsto pdv-a na isplatu tih sredstava tako da dođemo do nekih skoro 90 procenata od onoga što se daje profesorima kao naknada", navodi Aleksandar Seničić iz Nacionalne asocijacije turističkih agencija.

Koliki je domet škola da utiču na cenu 

Osim dnevnice profesora, mora se platiti i boravak lekara i vodiča. U Forumu beogradskih gimnazija saglasni su da je cena visoka, ali napominju - jedini način da škole reaguju je da se ekskurzija pod takvim uslovima ne realizuje.

"Ako ta javna nabavka propadne, potrebno je da prođe opet još par meseci do nove javne nabavke a maturanti su prilično limitarani u pogledu vremena kada mogu da idu na ekskurziju budući da se pripremaju za fakultete. U praksi se reatko dešava da propadne maturantska ekskurzija, uvek se prijavi bar minimalan broj učenika koji ide i oni koji nemaju sredstava, nažalost, ne idu", kaže Aleksandar Markov iz Foruma beogradskih gimnazija.

Dodaje i da Forum nema ingerencije da pregovara o ceni, tako da o tome nije ni razgovarano na sastancima sa predstavnicima agencija ili Ministarstva prosvete. Predloge za rešenje su, kaže, davali.

"Oni se odnose pre svega na obnavljanje ovih postojećih odmarališta koja postoje na nivou Srbije i da ta odmarališta budu pod ingerencijom Ministarstva prosvete i da samim tim cena tih nekih ekskurzija u Srbiji bude niža, ako je to ikako moguće, jer osim maturantskih, prilično su skupe i ekskurzije za mlađe razrede", navodi Markov.

Roditelji imaju način da utiču, ali... 

U izboru ekskurzije roditelji učestvuju preko saveta roditelja u školi nakon što se preko javne nabavke zaključe ponude agencija. Gordana Plemić naglašava da, ako je akcenat na tom druženju i da deca budu zajedno, sigurno postoji mnogo drugih načina na koji mogu da realizuju svoja putovanja.

"Neka se roditelji aktiviraju i iznalaze nove načine i nove mogućnosti, to je njihovo pravo, a ne da se samo žale i onda na kraju podignu kredit i mi svake godine imamo istu priču", dodaje Plemićeva.

Pravilnikom o organizaciji i ostvarivanju ekskurzije u srednjoj školi propisano je da se putovanje može realizovati ako se prijavi najmanje 60 odsto učenika istog razreda.

Većina roditelja, ipak, želi da svom detetu priušti druženje kako ne bi bilo izopšteno iz društva. Čak i kad je ekskurzija skuplja od porodičnog letovanja.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво