Читај ми!

Organizatori Evroprajda: MUP odbio žalbu na odluku o zabrani šetnje, žalićemo se Upravnom sudu

Policija je odbila žalbu koju je Evroprajd podneo povodom zabrane šetnje 17. septembra. Organizatori najavljuju da će se žaliti Upravnom sudu.

Jedan od organizatora "Evroprajda 2022" Goran Miletić rekao je da je od MUP-a stiglo drugostepeno rešenje kojim policija zabranjuje rutu šetnje koju su pripadnici LBGT prijavili za subotu 17. septembar i da će se žaliti Upravnom sudu.

Miletić je rekao za Tanjug da je resenje stiglo pola sata pre završetka roka od 24 časa, u kome se kako kaže, pobijaju navodi zbog kojih su se LGBTQ žalili, a među kojima je tvrdnja da će postojati međusobni sukobi sa protivnicima Evroprajda.

"To je potpuno neverovatno, budući da smo mi mirni građani. Nikada se nismo ni sa kim sukobljavali kada smo imali "Beogradprajd", nikoga ne napadamo i ni u kakve sukobe ne ulazimo, poručio je Miletić.

Miletić je naveo da je MUP u rešenju naveo da je potpuno irelevatntno da li neko napada LGBT zajednicu ili da su oni mirni, već da MUP može da zabrani skup, što je kako kaže Miletić, suprotno sa pravilima Suda za ljudska prava.

"Mi koristimo pravne mehanizme i naredni korak je da ćemo se odmah žaliti Upravnom sudu, što pre to bude moguće", rekao je Miletić i dodao da ta zajednica poštuje zakon, ali i da sa druge strane očekuje da se njihova ljudska i ustavna prava u potpunosti poštuju.

Miletić je izrazio očekivanja da će Upravni sud u roku od 24 sata doneti jasnu odluku kojom se, ističe Miletić, odluka MUP-a poništava.

"Ukoliko se to ne desi videćemo šta su nam sledeće opcije, ali mi očekujemo da se svi okupimo i šetamo kako je planirano 17. septembra", poručio je Miletić.

Ministarstvo unutrašnjih poslova, na osnovu Zakona o javnom okupljanju u skladu sa Ustavom Republike Srbije, donelo je juče rešenja da ne dozvoli šetnju učesnika "Evroprajd 2022" kao ni učesnika porodične šetnje u organizaciji "antiglobalista" u Beogradu u subotu 17. septembra.

Evropska unija je razočarana zbog toga što je šetnja zabranjena, kaže portparol Peter Stano, a izvestilac za Srbiju u Evropskom parlamentu Vladimir Bilčik izrazio je nadu da će šetnja ipak biti održana.

четвртак, 28. март 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво