Читај ми!

Стано: Нема Европрајда без шетње; Билчик: Сви гледамо у Београд

Портпарол Европске уније Петер Стано саопштио је да је ЕУ разочарана јер је МУП Србије забранио шетњу у оквиру Европрајда у Београду. Председница Европског парламента Роберта Метсола објавила је да је властима у Србији упутила писмо поводом одлуке да се забрани одржавање шетње. Известилац за Србију у Европском парламенту Владимир Билчик изразио је наду да ће шетња у оквиру Европрајда у Београду у суботу ипак бити одржана.

Према речима Стана, шетња представља јавни израз воље за борбом против дискриминације, као и промоцију једнаких права за LGBТQ+ особе.

Како су организатори најавили да ће испитати алтернативе, укључујући правне лекове против забране, ЕУ изражава наду да ће решење бити пронађено пре 17. септембра, како би шетња прошла мирно и безбедно, наводи се у саопштењу.

Шетња је постала суштински део Европрајда од када је уведена, пре 30 година, њен највидљивији део, указују у ЕУ.

"Не може бити Европрајда без шетње", наводи се у саопштењу портпарола ЕУ Петера Стана.

Председница ЕП: Потребан Прајд, писала сам властима у Србији

Председница Европског парламента Роберта Метсола објавила је да је властима у Србији упутила писмо поводом одлуке да се забрани одржавање шетње заказане за 17. септембар у оквиру Еуропрајда.

"И даље нам је потребан Прајд. Превише људи живи у страху. Постоји превише дискриминације", навела је Метсола на Твитеру.

Она је навела да би људи у Европи требало да живе како желе, да воле кога желе да воле, и да буду оно што желе да буду.

"Писала сам властима Србије како бих пренела снажну поруку од толико много европских посланика о Европрајду", навела је Метсола.

Посланици Европског парламента упутили су 31. августа писмо председнику Србије Александру Вучићу и премијерки Ани Брнабић у којем су позвали власти да омогуће одржавање Европрајда у септембру у Београду.

У писму које је иницирала интерпарламентарна група за LGBTQ+ права се наводи да је Парада Поноса "мирно оруђе за политичко заговарање и један од начина на који се кристалише универзално право на слободу изражавања и мирног окупљања", пренео је тада Јуропијан Вестерн Балканс.

У писму, које је потписалло 145 посланика ЕП, наводи се да обавезе Србије у оквиру Савета Европе подразумевају да државе чланице "треба да обезбеде спровођење закона и предузму одговарајуће мере да заштите учеснике мирних демонстрација у корист људских права". 

Билчик: Сви гледамо у Београд, суботња шетња није обична

Известилац за Србију у Европском парламенту Владимир Билчик изразио је наду да ће шетња у оквиру Европрајда у Београду у суботу ипак бити одржана.

Билчик је у изјави новинарима у Европском парламенту рекао да пажљиво прати дешавања у вези са Европрајдом, а тако и одлуке српских власти, те се нада шетњи у суботу, којој ће и сам, како је најавио, присуствовати.

"Одлука коју су донеле српске власти није да се забрани парада, већ само одбије планирана траса. Европрајд је велика манифестација, цела недеља посвећена је прослави диверзитета и европских вредности. Он је права прилика за Западни Балкан да покаже солидарност", објаснио је Билчик.

Билчик је изразио наду да ће наредних сати бити јасније да ли ће шетње у суботу бити и додао да организатори тесно сарађују са српским властима да пронађу безбедну руту.

"Надам се да ће парада бити одржана, да ће сви бити у могућности да изађу на њу и буду безбедни", рекао је Билчик.

Оценио је као важан сигнал то што су српске власти забраниле "антипрајд шетњу".

Поновио је да суботња шетња није обичај прајд, већ Европрајд, на који долазе људи из целе Европе.

"Све очи упрте су у одлуке релевантних власти. Сви гледамо у Београд, али мислим да су протекле недеље показале да српске власти раде на томе да се догађај одржи. Ако буде одржан, он ће бити важан сигнал и нама у институцијама ЕУ", поручио је Билчик.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво