Читај ми!

Služen moleban za svetinju braka i porodice ispred Hrama Svetog Save

Poglavar Srpske pravoslavne crkve patrijarh Porfirije služio je ispred Hrama Svetog Save na Vračaru moleban za svetinju braka i porodice, za slogu i mir u narodu. Protivimo se takozvanom Evroprajdu i paradiranju gradom, poručio je patrijarh u obraćanju nakon molebana.

Uz patrijarha Porfirija bili su i episkop raško-prizrenski Teodosije, vladika bački Irinej, episkop šumadijski Jovan, kao i više arhijereja.

Patrijarh Porfirije obratio se građanima nakon molebana i poručio da je vernike na moleban sabrala misao i želja "da budemo ono što jesmo i ono što su bili naši preci i da to budu i naša deca, da budemo ono što je volja Božja, a ne ono što ljudi pokušavaju da dobiju".

"Mi nikome ne namećemo ono što je naš način života, ali isto tako ne želimo da nam bilo ko sa bilo koje strane sveta nameće vrdnosti, pogled na svet i svoj način života, makar mislio da je bolji od nas, i da nam bilo ko kaže šta mi treba da budemo, jer Hristos nam daje putokaze i govori nam šta je dobro, a šta nije, šta je crno, a šta belo i šta je Bogom ustanovljeno da je prirodno, a šta je neprirodno", poručio je patrijarh.

"Bog je stvorio čoveka kao dva pola – muško i žensko i blagoslovio brak kao zajednicu muškarca i žene sa njihovom decom", rekao je patrijarh i dodao da "znamo šta je muško, a šta žensko, kao i da zahvaljujući našoj veri znamo šta je brak, ali smo suočeni sa talasima novih sistema vrednosti koji se nameću ispod radara da uspostave novu paradigmu".

Ukazao je da je Bog dao slobodu čoveku, ali da mu nije svaka sloboda spasonosna i smislena i zato je "za pravoslavne hrišćane neprihvatljiva LGBTQ+ ideologija".

"Istovremeno smo protiv svake vrste nasilja, prezira, mržnje, progona i žigosanja i onih koji dele te ideje pogotovu ako se nasilje vrši u ime crkve, štaviše... Mi im ne sudimo, ne optužujemo ih i ne osuđujemo, Bog je sudija svima, već se molimo da dođu do reči Hristovih", poručio je patrijarh.

Prema njegovim rečima, u udžbenike osnovnih i srednjih škola su "ispod žita unete lekcije koje propagiraju rodnu ideologiju" i tražimo od nadležnih organa da se odmah iz upotrebe povuku svi udžbenici u kojima postoje takve lekcije.

"Protivimo se takozvanom Evroprajdu i paradiranju ulicama Beograda, takve manifestacije egzbicioniostičkim ponašanjem i svojoj vizuelnom i estetskom agresijom vređaju i ismevaju sve što se smatra najsvetijim i najčestitijim u našem narodu. Očigledno je da nije samo do šetnje i provoda, već da se preoblikuje naše vrednosti i način života, a da to mi nismo tražili", naglasio je patrijarh. 

Naglasio je da crkva ne vodi nikakav krstaški rat protiv LGBT populacije kako to neki kažu.

Ukazao je da "nismo mi otišli u drugu državu da silom namećemo svoje vrednosti i ne vodimo mi krstaške ratove, već su drugi došli u našu kuću i propagiraju svoje ideje, mi smo izloženi nasilju, siluju nam pamet i dušu, hteli bi, ali neće moći".

Na poziv Svetog arhijerejskog sinoda Srpske pravoslavne crkve odazvao se veliki broj sveštenstva, monaštva i vernika.

Uoči molebana, održana je i litija pod nazivom "Za spas Srbije". Litija je krenula ispred Patrijaršije u 18 časova glavnim gradskim ulicama.

Tokom šetnje razvijena je i srpska zastava koju su učesnici litija nosili.

Povod za organizovanje litije i molitve je stav SPC prema održavanju Evroprajda. Patrijarh Porfirije je pre nekoliko dana rekao da smatra ispravnim otkazivanje te manifestacije u Beogradu

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се