Читај ми!

Ekipa RTS-a u Kopnenoj zoni bezbednosti – incidenata nema, ali pojačan oprez traje 24 časa

Bez obzira na osetljivost situacije u južnoj srpskoj pokrajini, stanje u Kopnenoj zoni bezbednosti i na samoj administrativnoj liniji je redovno i bez incidenata. Ekipa RTS-a proveravala je kako izgleda jedna smena u bazi Dobrosin koja je zadužena za zaštitu jednog dela administrativne linije.

Redovno stanje pojačanog opreza ovde traje 24 časa, sedam dana nedeljno. Za razliku od drugih kasarni, one u Kopnenoj zoni bezbednosti podrazumevaju patroliranje s bojevom municijom.

"Doze odgovornosti ima, ali sve je stvar navike. Ja malo duže radim u vojsci, tako da to za mene ne predstavlja problem", rekao je desetar Stojne Dionisijev.

U blizini baze Dobrosin ozbiljnijih incidenata trenutno nema, ali problem prave šverceri kao i oni koji prelaze administrativnu liniju tamo gde to nije dozvoljeno.

"Stanovnici baš dobro ne poznaju samu adminstrativnu liniju i onda se desi da zbog tog neznanja dolazi do nelegalnog prelaska te administrativne linije. U takvim slučajevima, zadatak patrole je da ta lica zaustavi i vrati na pravi put, odnosno da prelaze administrativnu liniju tamo gde je dozvoljeno", naveo je stariji vodnik Vladimir Cvetković.

Svaka smena podrazumeva, međutim, višenedeljnu odvojenost od porodice. Tokom dežurstva, baza se napušta samo po zadatku.

"Što se mene lično tiče, meni je emotivniji dolazak sa baze. Odlazak, baš i ne. Sam povratak sa baze je dosta emotivan, zato što posle nekoliko nedelja, dana, moći ću opet da se vidim sa svojom porodicom", istakao je Cvetković. 

Kao i u svim drugim bazama u Kopnenoj zoni bezbednosti, i ovde su neophodne posebne mere zaštite. Za razliku od mnogih drugih baza, ova ima i podršku tenkova. Na svu sreću, za 23 godine nije bilo potrebe da se iz ovih tenkova i puca.

"Tenk može da izvršava 100 posto namenskih zadataka. Mi smo ovde da pružimo podršku teškim odeljenjima u napadu i organima u prostoru koji se nalaze na terenu", naveo je vodnik Ivan Petrović.

Tokom prošle godine u celoj kopnenoj zoni bilo je 56 incidenata, najčešće pokušaj krađe drva iz šuma. Iako kod baze Dobrosin takvih upada nema, pojačan oprez je na snazi.

"Samo angažovanje u Kopnenoj zoni bezbednosti i procedure koje se ovde poštuju iziskuju upotrebu bojeve municije, obuku, doobuku, pre upućivanja u toku angažovanja ovde na bazi, tako da se sve mere bezbednosti primenjuju prilikom i samog upućivanja i angažovanja u prostoru", istakao je kapetan prve klase Marjan Filipović.

Ova baza nije bila na meti napada poslednjih petnaestak godina. Najozbiljniji napadi događali su se nakon 2001. a poslednji veći dogodio se 2003, kada su pripadnici Oslobodilačke vojske Bujanovca, Preševa i Medveđe granatirali deo baze.

среда, 01. мај 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво