Читај ми!

Prva optužnica za zločine u "Oluji", koji je sledeći korak

Direktor Dokumentaciono-informacionog centra "Veritas" Savo Štrbac kaže za RTS povodom prve optužnice za ratne zločine u "Oluji", koja je juče potvrđena, da bi dalji korak trebao biti da Veće za ratne zločine Višeg suda odluči da se hrvatskim oficirima sudi u odsustvu.

Apelacioni sud potvrdio je rešenje Višeg suda u Beogradu, kojim je potvrđena prva optužnica koju je srpsko Tužilaštvo za ratne zločine podiglo protiv četvorice oficira hrvatskog ratnog vazduhoplovstva za zločine počinjene u akciji "Oluja".

Direktor Dokumentaciono-informacionog centra "Veritas" Savo Štrbac kaže da je očekivao da će optužnica biti potvrđena.

"Dalji korak bi trebao biti da Veće za ratne zločine Višeg suda odluči da se sudi u odsustvu", navodi Štrbac, koji veruje da će se i doneti takva odluka.

Hrvatski zvaničnici su više puta rekli da je optužnica za Hrvatsku neprihvatljiva, kao i univerzalna nadležnost Srbije za zločine u bivšoj Jugoslaviji.

Štrbac objašnjava da Srbija nema mehanizme koji bi mogli da dovedu do eventualnog izručenja, pošto je Hrvatska donela zakon o ništavnosti akata JNA i nekadašnje RSK, ako su u pitanju državljani Hrvatske i pripadnici njihove vojske.

Sa optuženima se, dodaje, može komunicirati preko Ministarstva pravde.

"Imaju svoje advokate, niko im ne brani da se pojave ovde", ukazuje Štrbac.

Očekuje da će presuda biti osuđujuća. Kada je reč o kazni, pošto se primenjuju zakoni iz tog vremena, ona bi mogla biti do 20 godina, zaključuje Štrbac.

петак, 19. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво