Читај ми!

Tviter nalozi zvaničnika iz Srbije suspendovani "greškom"

Tviter nalozi 13 poslanika, nekoliko funkcionera Srpske napredne stranke i jednom službeniku Vlade, koji su juče suspendovani, od danas su ponovo aktivni. Iako im je odgovoreno da su prekršili pravila te društvene mreže, tokom dana iz kompanije "Tviter" stiže pojašnjenje da su nalozi političara iz Srbije - suspendovani greškom.

Prvi put, i u Srbiji je bio suspendovan nalog jednog Vladinog zvaničnika. Zvanično, od kompanije "Tviter", direktor Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon nije dobio objašnjenje, ali jeste automatsku poruku da je prekršio pravila korišćenja te društvene mreže.

"Juče mi je bez obrazloženja ukinut nalog na Tviteru, gde sam imao preko 34 hiljade pratilaca. To su učinili jer sam u jednom tvitu raskrinkao jednu kontroverznu anketu, prema kojoj je polovina građana Srbije spremno da prizna nezavisnost, što naravno nije tačno", rekao je Gujon.

U međuvremenu, Gujonu je vraćen nalog na Tviteru, kao i grupi od 13 poslanika naprednjaka. Pored ostalog, i nalozi gradskog menadžera u Beogradu Miroslava Čučkovića, kao i Slaviše Mićanovića koji vodi internet tim SNS-a.

"U ovom slučaju, greškom smo preduzeli mere prinude na brojnim nalozima i oni su vraćeni. Naš glavni prioritet je da zaštitimo zdravu komunikaciju na Tviteru", kažu u toj kompaniji, navodi izvor RSE.

Trend uvođenja strogih pravila

Tviter je u prošlosti suspendovao brojne naloge pozivajući se na borbu za zdraviju komunikaciju. Naročito političku.

"Postoji trend da se uvode striktna pravila u komunikaciji na svim društvenim mrežama, posebno kada je reč o nastupima političara i kada je reč o izbornim kampanjama. Neophodno je da političari pre bilo kakve komunikacije dobro razumeju kakva su to pravila, kako bi izbegli situaciju da im neka mreža zabrani ili ukine nalog", kaže Bojan Klačar iz CESID-a.

Tviter između slobode govora i zloupotrebe platforme

Na sajtu Tvitera, između ostalog, piše da imaju pravo da suspenduju naloge koji krše pravila te društvene mreže, a koji predstavljaju bezbednosni rizik za kompaniju i njene korisnike.

"Tviter ne želi da ste na platformi ako ćete je koristiti da biste kreirali neki veštački narativ, ili da biste polarizovali društvo. Tviter tu jasno zna da se ne radi o nekoj slobodi govora, već o nekoj nameri da se za nešto iskoristi platforma za šta ona nije predviđena", ističe Filip Milošević iz "Šer" fondacije.

U moru Tviter pravila jedna kazna je najveća: trajna suspenzija naloga - bez mogućnosti da se otvori novi.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво