Čitaj mi!

Poljoprivrednici i danas na ulicama, nastavljen protest

Poljoprivrednici i danas blokadom saobraćajnica nastavljaju protest jer, kako kažu, dogovor sa Vladom nije postignut.

U Novom Sadu i danas protest ratara, a subotički poljoprivrednici četvrti dan organizuju protestno okupljanje u centru grada.

Nakon noći provedene u blizini Gradske kuće, organizovana je protestna vožnja traktora kroz Suboticu, nakon čega su ponovo parkirali mehanizaciju u Štrosmajerovoj ulici.

Navode da i dalje podržavaju vojvođanske ratare u zahtevima prema Vladi Srbije.

Na lokalnom nivou traže proglašenje suše za elementarnu nepogodu i ukidanje obaveze za plaćanje odvodnjavanja.

I poljoprivrednici iz četiri sela u okolini Kragujevca: Desimirovca, Cerovca, Lužnice i Jarušice blokirali su sa dvadeset traktora put ispred skupštine grada u centru.

Očekuju da im se pridruže i kolege iz Batočine i Rače, mada Račani kažu da za sada ostaju pri tome da budu na blokadama u svojoj opštini Rači.

Tridesetak traktora učestvovalo je u protestnoj vožnji po pančevačkom naselju Kotež. Prisutni su bili poljoprivrednici iz okolnih sela Bavanište, Omoljica i Banatski Brestovac. Za sutra je planirano masovnije okupljanje.

U 18.30 časova subotički poljoprivrednici traktorima su blokirali centar tog grada.
Kažu da će saobraćajnica biti blokirana do 21 sat i da se propuštaju vozila policije, hitne pomoći, vatrogasaca, trudnice i osobe sa invaliditetom.

Navode da i dalje podržavaju vojvođanske ratare u zahtevima prema Vladi Srbije.

Na lokalnom nivou traže proglašenje suše za elementarnu nepogodu i ukidanje obaveze plaćanje nadoknade za odvodnjavanje.

Inicijator protestnog okupljanja subotičkih poljoprivrednika Miroslav Matković rekao je za RTS da je plan da ostanu u centru grada do utorka, do završetka programa proslave žetelačkih svečanosti u Subotici.

Subotički paori u protestnom okupljanju u centru Subotice su četvrti dan, a danas su imali u dva navrata protestne vožnje traktorima kroz grad. 

I juče su poljoprivrednici u Novom Sadu, Subotici i Rači protestovali nezadovoljni ponudom koju su dobili od predstavnika vlasti.

Njima je ponuđena otkupna cena za suncokret od 535 evra, a oni traže 700 evra po toni.

Premijerka Ana Brnabić poručila je da su spremni da zajedno sa uljarima pregovaraju da cena otkupa bude 535 evra plus PDV, ali da država ne može da garantuje cenu. Navodi i da mogu da razgovaraju o ograničavanju trgovačke marže.

Povodom protesta poljoprivrednika predsednik Aleksandar Vučić je rekao da očekuje da će se on završiti dogovorom, ali i da će iz državne kase da ode 30 miliona samo za ovo što im je obećano.