Читај ми!

Пољопривредници наставили протесте, чекају одговор на захтеве

Пољопривредници у Новом Саду, Суботици и Рачи наставили су протесте незадовољни понудом коју су добили од представника власти.

У Новом Саду блокирана је улица код зграде Покрајинске владе и део пута ка Варадинском мосту.

Координатор иницијативе за опстанак пољопривредника Србије Милета Сланкаменац каже да су преговори почели добро, али да су "запели"

Чекају одговор, напомиње Сланкаменац, и додаје да још нешто треба да се размотри са Министарством финансија и још неким министарствима.

"Почиње блокада Сомбора, Тителског моста. Сада смо у фази чекања, нисмо задовољни ни ми ни они", истиче Сланкаменац.

И суботички пољопривредници наставили су протестно окупљање испред Градске куће.

Они су и протестном вожњом трактора кроз град подржали захтеве незадовољних војвођанских паора. Од локалне самоуправе траже помоћ због суше.

"Нас би задовољило када би Град прогласио стање елементарне непогоде због суше и да се укине плаћање за одводњавање", каже Мирослав Матковић, иницијатор протеста пољопривредника у Суботици.

Око 12.30 суботички пољопривредници тракторима су блокирали улаз у Штросмајерову улицу из правца Матије Гупца. Кажу да ће саобраћајница бити блокирана сат времена и да се пропуштају возила полиције, хитне помоћи, труднице и особе са инвалидитетом.

Паори и даље траже заједнички састанак са градоначелником, а он им је понудио састанак са петочланом делегацијом, што нису прихватили.

И пољопривредници из Раче, који су јуче ујутру тракторима блокирали саобраћај испред Општине и Карађорђеву улицу, наставили су протест.

Током ноћи, како кажу, придружили су им се ратари из Баточине и представници Савеза еколошких организација Србије из Јагодине.

Незадовољни су преговорима са Владом, која, како кажу, није уважила њихове најважније захтеве око цене сунцокрета и субвенција за гориво. Поручују да остају на блокади до испуњења захтева.

У разговору са председником општине, добили су одговор да ће им локална самоуправа помоћи мерама из њене надлежности, али да су њихови захтеви у ингеренцији Владе. 

Пољопривредницима је понуђена откупна цена за сунцокрет од 535 евра, а они траже 700 евра по тони.

Влади су послали нове захтеве и још чекају одговор, изјавио је представник Иницијативе за опстанак пољопривредника у Србији Радослав Адамовић.

Прецизира да је реч о седам већ постојећих захтева, који су измењени у смислу прецизнијег дефинисања и тражења гаранција.

Влада је укинула забрану извоза уља, акцизе на деривате смањила је 10 одсто.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво