Čitaj mi!

Pojačana kontrola saobraćaja – za šta sve možete biti kažnjeni

Načelnika Uprave saobraćajne policije Zlatko Belencan naveo je za RTS da će tokom manifestacija koje se održavaju u Guči, Vrnjačkoj Banji i Nišu policija pojačano kontrolisati saobraćaj. Posebna pažnja biće posvećena otkrivanju najtežih prekršaja koji utiču na bezbednost saobraćaja – upravljanje pod dejstvom psihoaktivnih supstanci ili alkohola i kontrola brzine.

Kako je objasnio pomoćnik načelnika Uprave saobraćajne policije Zlatko Belencan kontrolisaće se i vozači i pešaci.

"Saobraćajna policija će vršiti pojačanu kontrolu učesnika u saobraćaju sa akcentom na otkrivanje najtežih prekršaja koji utiču na bezbednost saobraćaja, tačnije na izazivanje saobraćajnih nezgoda – upravljanje pod dejstvom psihoaktivnih supstanci, upravljanje pod dejstvom alkohola i kontrola brzine", navodi Belencan.

Prema njegovim rečima, upravljanje pod dejstvom psihoaktivnih supstanci je u porastu.

"Protekla akcija koja je trajala četiri dana pokazala je da je 56 vozača otkriveno da upravlja pod dejstvom psihoaktivnih supstanci dok je pod dejstvom alkohola vozilom upravljalo 1.375 osoba", navodi Belencan.

Kako kaže, ovi podaci govore da vozači i posle konzumiranja alkohola upravljaju vozilom.

"Broj od 274 vozača koja su zadržana govori da je još uvek prisutan alkohol, ali nažalost prema našim podacima povećava se i broj onih koji vozilom upravljaju pod dejstvom psihoaktivnih supstanci. Saobraćajna policija se opremila sa droga testovima i u narednom periodu na svim ovim lokacijama će se vršiti kontrola", navodi Belencan.

Ukazuje da su sprovodili i kontrolu pešaka – prelaženje ulice van pešačkog prelaza.

"Ali, ono što se takođe zanemaruje kod pešaka jeste korišćenje mobilnog telefona i slušalica. To je zakonom zabranjeno. Tako da se ne iznenade pešaci kada budu zaustavljeni od strane saobraćajne policije i bude im sačinjen prekršajni nalog upravo zbog učinjenog prekršaja – prelazak na pešačkom prelazu ali nepropisno, zato što su ili razgovarali mobilnim telefonom ili su imali slušalice u ušima", upozorio je Belencan.

Govoreći o broju vozača koji su tokom pojačane kontrole saobraćaja zatečeni da razgovaraju mobilnim telefonom navodi da se tu situacija nešto popravila.

"Negde oko 1.500 vozača je otkriveno da upravlja vozilom i da razgovara mobilnim telefonom", navodi gost Jutarnjeg programa.

Istraživanja koja su sproveli određeni univerziteti u svetu pokazala su, kako je naveo, da razgovor telefonom smanjuje psiho-fizičku sposobnost kao da je vozač pod uticajem alkohola – njegova pažnja je usmerena na pisanje poruka, prepoznavanje reči, sačinjavanje teksta.

Navodi da je tokom pojačane kontrole saobraćaja otkriveno 26.000 prekršaja.

"To nam pokazuje da je još uvek veliki broj onih koji ne poštuju propise", ističe gost Jutarnjeg programa.

Apeluje na učesnike u saobraćaju da propisno i bezbedno učestvuju u saobraćaju jer, kako kaže, bezbednost saobraćaja pre svega zavisi od nas.