Čitaj mi!

Koji je najvažniji uslov za subvenciju za kupovinu nekretnine po osnovu rođenja deteta

Ministarstvo rada saopštilo je da osnovni uslov za dobijanje subvencije države za kupovinu nekretnine po osnovu rođenja deteta, pored toga da je dete rođeno tokom 2022. godine, jeste da majka u trenutku podnošenja zahteva ne poseduje nekretninu na svoje ime. Ističe se da je za taj vid pomoći države neophodno da zainteresovane dostave overen predugovor o kupoprodaji stana ili kuće, a ne ugovor.

U saopštenju se podseća da su uslovi za dobijanje subvencije države za kupovinu nekretnine po osnovu rođenja deteta jasno definisani i od početka primene Uredbe istaknuti na zvaničnim internet stranicama ministarstava.

"Sve potrebne informacije o ostvarivanju ovog prava mogu se dobiti i u lokalnim samoupravama, kojima je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja dostavilo i instrukcije o postupanju po zahtevima za dobijanje ove subvencije", dodaje se u saopštenju.

Kako se ističe, osnovni uslov za dobijanje takve vrste subvencije, pored toga da je dete rođeno tokom 2022. godine, jeste da majka u trenutku podnošenja zahteva ne poseduje nekretninu na svoje ime.

U saopštenju resorno ministarstvo ukazuje na to da je prilikom konkurisanja za taj vid pomoći države neophodno da zainteresovane dostave overen predugovor o kupoprodaji stana ili kuće, a ne ugovor o kupoprodaji, budući da tim ugovorom stiču vlasništvo nad nekretninom i automatski ne ispunjavaju jedan od osnovnih uslova.

"Tek nakon odobrenja, odnosno donošenja Rešenja o dodeli subvencije, zainteresovani pristupa potpisivanju ugovora o kupoprodaji i time se upisuje u Katastar kao vlasnik nekretnine", dodaje se u saopštenju.

Naglašava se da je dosad su subvencije za stan dobile majke iz Sombora, Trstenika, Kragujevca i Bečeja, a država je u tu svrhu izdvojila ukupno 34.595 evra.

Ministarstvo rada tvrdi da je komisija koja odlučuje o dodeli ovih subvencija je u svim slučajevima gde je to bilo moguće nepotpune zahteve vraćala na dopunu, kako bi svi zainteresovani mogli da ostvare ovu pomoć države.

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja poziva sve zainteresovane da se pre ulaska u proceduru detaljno informišu o svim uslovima za dobijanje subvencije. To mogu učiniti, kao i do sada, i pozivanjem Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, zaključuje se u saopštenju.