Читај ми!

U julu na putevima stradale 52 osobe, policija proverava da li se na zadnjem sedištu koristi pojas

Ovog vikenda očekuje se velika smena turista i pojačan sabraćaj na auto-putevima, magistralnim i regionalnim putevima u zemlji. Ovo je i deo godine kada imamo najviše saobraćajnih udesa sa nastradalim i povređenim u saobraćaju. Zbog toga je u toku pojačana akcija saobraćajne policije koja će trajati do 2. avgusta.

Pomoćnik načelnika Uprave saobraćajne policije Zlatko Belencan ističe da je od 1. juna do 15. septembra pojačano prisustvo policije na auto-putevima koridora 10 i 11. Na primer, na koridoru između Novog Sada i Velike Plane četiri auto-patrole vrše neprestan obilazak.

Ističe da veliku opasnost predstavljaju strani državljani koji u zemlju ulaze sa Horgoša ili Batrovaca, a Srbija im je samo tranzitna zemlja.

"Oni daju sebi za pravo da pojačaju brzinu i oni najviše prekorače dozvoljenu brzinu, što se registruje mernim uređajima, a od 29. jula je pokrenut i unapređeni automatski sistem detekcije. I prošle godine je tako veliki broj vozača procesuiran", istakao je Belencan.

Samo juče su otkrivena 5.774 prekršaja - 357  osoba je vozilo pod dejstvom alkohola, a 14 pod dejstvom psihoaktivnih susptanci.

Od početka godine 245 osoba je stradalo u saobraćajnim nezgodama, a u letnjem periodu dolazi do povećanja saobraćajnih nezgoda. U julu su poginule čak 52 osobe, ukazuje Belencan.

Pojas obavezan i na zadnjem sedištu 

Policija kontroliše i da li se vezuje pojas na prednjem i zadnjem sedištu, da li se deca prevoze u auto-sedištu, kao i da li vozač koristi telefon tokom vožnje.

"Iako se već deset godina vrši sankcionisanje, 1.412 vozača je za 24 sata sankcionisano jer nisu vezali pojas, a 390 je razgovaralo telefonom", napominje Belencan.

Statistika pokazuje da 78 odsto vozača vezuje pojas, a svega 13 odsto putnika za zadnjem sedištu primenjuje ovu bezbednosnu meru.

Zbog toga Belencan navodi da će u narednom periodu akcija policije biti usmerena i na to da se sankcionišu putnici koji se ne vezuju, kao i oni koji decu prevoze na nebezbedan način - auto-sedište mora da bude na zadnjem sedištu, a dete u njemu vezano na način koji je propisao proizvođač.

Slušalice ne smeju da budu u ušima dok se prelazi ulica 

Pešaci su u saobraćaju najranjivija kategorija, a njihov doprinos stradanju je velik, upozorava pomoćnik načelnika Uprave saobraćajne policije.

"Prelaze van pešačkog prelaza iako su na manje od 100 metara, koriste slušalice, a tada ne vide šta se dešava i zato dolazi do obaranja pešaka na pešačkom prelazu, kada je crveno svetlo", rekao je Belencan.

Još jedna ranjiva kategorija su motociklisti, između ostalog i zato što imaju lošu komunikaciju sa vozačima putničkih vozila.

"Vozači motocikala nepropisno pretiču, a vozači putničkih vozila im ne daju prioritet tamo gde su dužni", kaže Belencan.

Dodaje da je korišćenje zaštite preduslov da bi se bezebdno učestvovalo u saobraćaju - kaciga na glavi, vezana pod bradom.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво