Čitaj mi!

Uručene stipendije "Dositeja" najboljim studentima, Vučić: Na vas država i društvo moraju da računaju

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uručio je, na svečanosti u Novom Sadu, stipendije "Dositeja" najboljim studentima novosadskog i beogradskog univerziteta. Nemojte da računate da je lak period pred vama, jer ste pokazali da imate više sposobnosti od drugih, poručio je Vučić studentima.

Aleksandar Vučić poručio je najboljim studentima da su pokazali da su izuzetni, da su postigli uspeh, i da oni svakako jesu budućnost na koje država i društvo moraju da računaju, ali i da ih očekuje više obaveza i veća odgovornost u svemu što budu radili.

"Svi će da vam kažu da ste vi budućnost, i to je tačno, ali vi ćete u budućnosti, zbog vašeg stava, truda, rada, imati i mnogo veću odgovornost i više obaveza. Nemojte da računate da je lak period pred vama, jer ste pokazali da imate više sposobnosti od drugih", rekao je Vučić.

"Na vas društvo i država moraju da računaju", poručio im je predsednik.

Kako je dodao, budući da su kao najbolji dobili stipendije, pokazali su izuzetnost, pokazali da su želeli uspeh i, pre svega, da su razmišljali kakva je njihova budućnost, zbog čega zaslužuju čestitke.

"Ove stipendija je nešto što vas dodatno obavezuje, kao i svaki orden i odlikovanje. Posle ovoga, uvek morate da radite bolje i više", rekao je Vučić.

Svečanosti u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu prisustvovali su i ministar omladine i sporta Vanja Udovičić, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

Vučević je studentima rekao da su njihovi uspesi merilo kvaliteta i znače izvesniju budućnost za sve nas.

Stipendija "Dositeja" za više od 3.000 đaka i studenata

Stipendija "Dositeja", koju dodeljuje Fond za mlade talente, namenjena je talentovanim i najuspešnijim učenicima i studentima u Srbiji i inostranstvu.

Ovom stipendijom godišnje se nagrađuje više od 3.000 đaka i studenata i namenjena je različitim uzrastima i stepenima obrazovanja – najboljim studentima završnih godina osnovnih i master akademskih studija, najboljim studentima studija drugog i trećeg stepena u inostranstvu, učenicima srednjih škola za uspehe na takmičenjima.

Na sednici Fonda za mlade talente početkom prošlog meseca usvojena je lista 1.540 dobitnika stipendije po konkursu za stipendiranje do 1.050 studenata završne godine osnovnih akademskih studija i do 500 studenata završne godine master akademskih studija u Srbiji, za školsku 2021/22. godinu.

Od 2.131 kandidata koji su se prijavili, 1.050 studenata dobilo je stipendiju za završnu godinu osnovnih akademskih studija, a 490 studenata za završnu godinu master akademskih studija.

Na inicijativu ministra i predsednika Fonda za mlade talente Vanje Udovičića stipendiju je dobilo 50 studenata više nego prošle godine, a iznos stipendije povećan je sa 30.000 na 32.000 dinara.

Krajem juna, ministar je dodelio stipendije za najbolje studente Univerziteta u Nišu, a zatim i Univerziteta u Kragujevcu.