Читај ми!

Predstavnici radnika "Fijata": Postoji načelan dogovor, ako radnici prihvate sve će biti rešeno

Predstavnici zaposlenih u kompaniji "Fijat Srbija" ocenili su, nakon razgovora sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, da je napravljen veliki pomak i da ostaje da se u toku naredne nedelje radnici izjasne o ponudi države.

Predstavnik zaposlenih koji nisu članovi sindikata Đorđe Milojević kaže da je to veliki pomak.

"Ovo je veliki pomak. Mislim da će radnici biti zadovoljni, ali dok se oni ne izjasne, ne možemo da govorimo o tome", izjavio je Milojević.

Predsednik sindikata preduzeća "Fijat plastika" Zoran Miljković ocenio je da je za sve što se dešavalo do sada odgovorna "Stelantis grupa" i da postoji "načelan dogovor".

"Sad ćemo mi sve što je dogovarano s predsednikom i državnim vrhom da predstavimo našim radnicima i ako oni prihvate, onda će to brzo da bude rešeno, ako ne, doći će do protesta. Videćemo, kako radnici odluče tako će i biti, ali je važno da mi ovde imamo neki načelan dogovor", rekao je Miljković.

Dodao je da su od Vučića dobijene konkretne ponude o kojima ne može da govori.

"Imamo dogovor sa državnim vrhom da ne iznosimo detalje, a država će sa 'Stelantisom' da reši sve", dodao je Milljković.

U međuvremenu, agencija Tanjug javila je da je predstavnicima zaposlenih u kompaniji Fijat Srbija na sastanku s predsednikom Aleksandrom Vučićem ponuđeno da oni koji ne prihvate odlazak na rad u inostranstvo ili da pređu u druge kompanije dobiju otpremnine u visini od 790 evra po godini staža, uz dobijanje naknade od Nacionalne službe za zapošljavanje u zavisnosti od godina radnog staža.

Navedeno je da je odbijen predlog pregovarača da se radnici koji žele da ostanu u Fijatu, a neće na rad u inostranstvo, ostanu do početka proizvodnje novog električnog automobila u Kragujevcu, uz dobijanje minimalne zarade.

Potvrđeno je da je na sastanku pominjana mogućnost zapošljavanja u drugim firmama u Kragujevcu i okolini kao što su "Zastava tervo" ili fabrika namenske industrije u Velikoj Plani, s tim da će imati pravo na otpremninu od 220 evra po godini staža i garanciju predsednika Vučića da će dobiti odgovarajuće radno mesto.

Na sastanku u Predsedništvu učestvovali su i premijerka Ana Brnabić i ministri Siniša Mali, Darija Kisić i Anđelka Atanacković.

Predsednik Aleksandar Vučić, u obraćanju javnosti nakon sastanka, rekao je da su izašli u susret velikom delu zahteva radnika, kao i da nastavljaju razgovore sa "Stelantisom" i da do srede sve treba da bude završeno.

Sastanku je prethodila petočasovna blokada auto-puta kod Centra "Sava" u sredu, koju su prekinuli nakon dogovora da ih predsednik Aleksandar Vučić danas primi na razgovor.

Do svega toga je doveo poziv kompanije "Stelantis" zaposlenima sredinom maja da se odluče za rad u inostranstvu ili otkaz uz socijalni program.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи