Čitaj mi!

Šta da rade roditelji čija deca ostanu ispod crte za upis u vrtić

Konkurs za upis u vrtiće završen je pre 10 dana. Da ne ostanu ispod crte, iako ispunjavaju sve uslove, najveća je briga roditelja kojima je vrtić neophodan. U beogradskim vrtićima ove godine traži se mesto za gotovo 22.000 mališana, 3.000 manje nego prošle godine.

Uz tremu i nervozu roditelji malih Beograđana iščekuju 6. jun – tada će saznati da li im je dete upisano u vrtić ili ne.

Ukoliko bude prijavljenih kao prošle godine, palčeve će uzalud držati roditelji 5.000 mališana. Najveća konkurencija je za mesto u vrtićima u opštinama Čukarica, Novi Beograd, Voždovac i Rakovica, gde već godinama ima najviše prijavljene dece. U Sekretarijatu za obrazovanje i dečju zaštitu tvrde da nema razloga za brigu.

"Pokrenuli smo projekat izgradnje 25 vrtića. Trenutno smo završili objekat u Miloje Zlatića u Čukarici, objekat u Belom Polju u Obrenovcu, završen je objekat u Novogradskoj, čekamo upotrebnu dozvolu da bismo ga pustili u rad, do prvog septembra očekujemo da bude završen vrtić na Bežanijskoj kosi 3", kaže Slavko Gak, sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu.

Novim vrtićima problem je delimično rešen u Nišu, gde je pre četiri godine na listi čekanja bilo čak 2.700 mališana. Sada ih je upola manje, kažu u preškolskoj ustanovi "Pčelica".

"Mi u ovom trenutku radimo analize po našim vrtićima, uradili smo 20 vrtića i za sada imamo oko 830 slobodnih mesta za naše mališane. Uradićemo do kraja maja kompletnu analizu svih 28 vrtića i imaćemo pravo stanje slobodnih mesta za mališane", navodi Svetlana Mitić, direktorka Predškolske ustanove "Pčelica" u Nišu.

Konkurs za upis, koji već treću godinu funkcioniše isključivo elektronski, završen je, sledi objavljivanje preliminarnih lista, a zatim žalbeni rok – do 15. juna. Da li je žalba prihvaćena, roditelji će saznati do 24. juna, a konačne liste upisanih mališana biće poznate krajem narednog meseca.

"Bez obzira da li ispunjavate sve uslove ili ne, dešava se vrlo često da ne prođete konkurs. Svaki roditelj ima pravo da se žali na odluku ukoliko nije primljen u vrtić i rok za žalbu kada prođe, ukoliko opet nije dobio mesto u vrtiću, onda oni mogu od vrtića da traže odbijenicu da bi mogli da se upisuju u privatne vrtiće, odnosno uz subvenciju grada", objašnjava Gordana Plemić iz Udruženja "Roditelj".

Subvencija koju Beograd daje roditeljima čija deca nisu primljena u državne vrtiće podmiruje do 80 odsto ekonomske cene, što iznosi najviše 22.361 dinar mesečno po detetu. Obavezno učešće roditelja je 20 odsto – odnosno 5.590 dinara.

Jedan od razloga što roditelji radije biraju državne nego privatne vrtiće je to što grad ne subvencioniše punu cenu izostanka, pa se za dane kada dete nije bilo u vrtiću roditeljima uplaćuje samo polovina pune cene i za te dane roditelji plaćaju više.