Читај ми!

Dojave o bombama u školama – ima li obrazovni sistem "plan B" za održavanje nastave

Oko 200 škola širom Srbije nije moglo da realizuje nastavu zbog dojava o bombama u proteklih nekoliko dana. Do kraja školske godine ostalo je mesec dana, a roditelji i učenici su zabrinuti i zbog bezbednosti, ali i zbog popravljanja ocena i polaganja maturskih ispita.

Zbog dojava o bombama u školama zabrinuti su i učenici i roditelji, naročito pošto je do kraja školske godine ostalo nešto više od mesec dana, a bliže se i maturski ispiti.

Darko Eger, direktor OŠ "Kneginja Milica" i rukovodilac Aktiva direktora osnovnih škola Novog Beograda, rekao je da je zbog dojava bio zabrinut i kao roditelj i kao direktor škole, ali pošto su se brzo pojavile informacije da je reč o lažnim dojavama, situacija se, naveo je, relaksirala.

Objasnio je da je školi u kojoj je direktor mejl sa dojavom o bombi stigao oko pet ujutru.

"Deca nisu ni ušla u školu. Zajedno sa svojim odeljenskim starešinama i zaposlenima bili smo van školskog objekta. Određen deo dece bio je i van dvorišta škole, tako da smo na taj način postupili", naveo je Eger.

Milorad Antić, predsednik Foruma srednjih stručnih škola, rekao je da još nije napravljen nijedan plan, pošto svakog dana ima sve više dojava o bombama, kao i da su roditelji i deca zabrinuti zbog popravljanja ocena, ali i zbog završetka školske godine.

Objasnio je da onlajn nastava ne znači ništa, zbog toga što su pojedini učenici trogodišnjih škola slabog materijalnog stanja i nemaju pristup internetu.

Sagovornici su se saglasili da bi jedno od rešenja mogla da bude i nastava u prirodi, ali da tada nastaje problem sa korišćenjem toaleta.

Kontradiverziona vrata, kamere – šta je najbolje rešenje 

Govoreći o upotrebi kontradiverzionih vrata, Darko Eger je naveo da bi to moglo da bude rešenje u objektima koji imaju manje ulaza i u kojima postoji definisani protokol pretresa.

"Za školske objekte to svakako može da bude problem zbog ove dve stvari. Školski objekti su mesta kroz koje dnevno prolazi jako veliki broj ljudi. Naša škola ima 1.100 đaka, to je 2.500 roditelja, zakonskih staratelja, da ne kažem 5.000 sa ostalom rodbinom. Svi oni prolaze, ne samo kroz školu, jer je poslednjim dopisom Ministarstva određeno da nema više ulaska u školu, ali svakako prolaze kroz dvorište škole", rekao je direktor OŠ "Kneginja Milica".

Milorad Antić je napomenuo da su potrebne kamere, koje, kako je naveo, u velikom broju škola ne rade.

"Druga stvar je obilazak dežurne policije koja šeta delovima Beograda, da obilaze više puta škole, pa nakon toga i noćni čuvar, zašto da ne. Noćni čuvar koji bi na neki način bio regulisan od 22 do šest sati ujutru, da bi to na neki način bilo rešenje", istakao je Antić.

Darko Eger je objasnio da škola može da izdaje samo dokumente koji su propisani zakonom, ali da nije problem da onim roditeljima, koji su morali da izađu sa posla da bi došli po dete, daju neku vrstu objašnjenja.

Školski sistem ide iz krize u krizu. Milorad Antić je ocenio da će deca zbog okolnosti izazvanih pandemijom, ali i zbog dojava o bombama, izaći iz škole sa manje znanja i da će nastavnici morati više da se trude kako bi im vratili radnu disciplinu.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво