Čitaj mi!

UNS traži da Međunarodna federacija novinara usvoji rezoluciju o Milanu Pantiću

Udruženje novinara Srbije (UNS) zatražilo je da Međunarodna federacija novinara (IFJ) na predstojećoj skupštini usvoji rezoluciju kojom traži efikasan pravosudni postupak i angažovanje srpskog Tužilaštva za organizovani kriminal, kako bi posle više od dve decenije bili otkriveni i kažnjeni nalogodavci i ubice novinara Milana Pantića.

U predlogu rezolucije, UNS naglašava da istraga policije i tužilaštva u Jagodini nije dovela do kažnjavanja počinilaca i nalogodavaca ubistva novinara Milana Pantića i da stoji u mestu punu 21 godinu.

UNS je zatražio da skupština Međunarodne federacije novinara podrži rad Komisije za istraživanje ubistava novinara.

U tekstu predložene rezolucije istaknuto je da je Komisija, kao telo koje ima mandat Vlade Srbije, svoj rad okončala i da je policijska istraga ukazala na nalogodavce i izvršioce ubistva novinara Milana Pantića.

"Zabrinuti zbog toga što su nalazi Komisije za istraživanje ubistava novinara dostavljeni srpskim zvaničnim organima i što nema pomaka", piše u predlogu rezolucije UNS i u nastavku se traži podrška za zahtev da Tužilaštvo za organizovani kriminal preuzme slučaj ubistva Milana Pantića.

Skupština Međunarodne federacije novinara održava se u Omanu od 31. maja do 3. juna ove godine i na njoj će UNS predstavljati član Uprave Miljan Vitomirović.

Međunarodna federacija novinara, čiji je UNS punopravni član, najveća je novinarska organizacija na svetu. Predstavlja 600.000 profesionalaca iz više od 140 zemalja.