Читај ми!

Zašto su stigle lažne dojave o bombama i ko stoji iza njih

U 97 osnovnih i srednjih škola u Beogradu, neposredno pred početak nastave, stigle su anonimne dojave o bombama. U toku popodneva, dojavljeno je da su postavljene bombe i na mostovima u prestonici, tržnim centrima, beogradskom "Vodovodu", ali je utvrđeno da su bile lažne. Goran Mandić, profesor na Fakultetu bezbednosti, navodi za RTS da je sve ovo delo neke službe, neke države koja sprovodi ovu vrstu specijalnog rata usmerenog prema Srbiji.

Čak 97 osnovnih škola u Beogradu i pojedine srednje škole jutros su dobile dojave o bombama. Nakon detaljne provere kontradiverzionih ekipa MUP-a u velikom broju škola, utvrđeno je da su dojave bile lažne.

Posle pretećih dojava o postavljenim bombama u beogradskim osnovnim školama, stigla je nova pretnja da su postavljene bombe na mostovima u Beogradu, tržnom centru "Stadion", ali i "Vodovodu".

Goran Mandić, profesor na Fakultetu bezbednosti, navodi za RTS da se radi o organizovanom napadu koji je dobro pripremljen sa ciljem da izazove strah i paniku.

"Evidentno je da ovo nije delo pojedinca, ne može ovo da uradi ni organizovana grupa, ovo je delo neke službe, neke države koja sprovodi ovu vrstu specijalnog rata usmerenog prema Srbiji", ocenjuje Mandić.

Ukazuje da je za ovakvu akciju potrebna ozbiljna organizacija.

"Da pošalje toliki broj dojava na toliko različitih adresa ne može pojedinac, nego veoma ozbiljna organizacija koja je prvo trebalo da prikupi sve informacije o radnom vremenu, kada đaci idu u školu, koje institucije još mogu da gađaju", objašnjava Mandić. 

Na pitanje kako se biraju institucije koje se gađaju, odgovara:

"Imate dve vrste koje su interesantne za napad: jedna vrsta su ona pravna lica koja su od značaja za funkcionisanje države, a druga pravna lica su ona koja nisu od značaja, ali se okuplja veliki broj ljudi u tim institucijama, i evidentna je ovde procena onih koji to rade da je najbolje gađati škole jer se tamo nalazi veliki broj dece, a svi smo osetljivi na decu", navodi Mandić.

Ukazuje da su sajber napadi samo jedan deo specijalnog rata.

"Mislim da je ovo specijalan rat jer sajber napad je samo jedan deo specijalnog rata, a faktički sve ove posledice koje proističu od dojava mogu se svrstati upravo u jedan oblik specijalnog rata, koji je u ovom slučaju usmeren prema Srbiji", navodi gost Beogradske hronike

Sve ovo što se dešava, dodaje on, događa se zato što nismo uveli sankcije Rusiji. 

"To je evidentno ako posmatrate genezu: prvo avioni koji lete za Moskvu, pa aerodromi, pa se onda polako širi. Ko može da bude zainteresovan za toliko širok dijapazon meta gde će poslati dojavu – onaj kome ne odgovara ovakva trenutna situacija", ukazuje Mandić. 

Ocenjuje da će se dojave ponovljati i u narednom periodu.

"A kada će se završiti nemoguće je i nezahvalno prognozirati. Verovatno kada vide da ne postižu svoj cilj, pa će eventualno probati da koriste neke druge metode i sredstva", ukazuje gost Beogradske hronike.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво