Čitaj mi!

"Štit 2022" – prikaz sposobnosti Vojske Srbije na aerodromu u Batajnici, prvi put prikazan raketni sistem "FK-3"

Na vojnom aerodromu "Pukovnik-pilot Milenko Pavlović" u Batajnici održava se prikaz sposobnosti Vojske Srbije pod nazivom "Štit 2022". Na izložbi vojne tehnike, koja traje do 15 časova, centralno mesto zauzima kineski protivvazduhoplovni raketni sistem srednjeg dometa "FK-3".

Snimak vežbe "Štit 2022"

Vučić: Čestitam svima na izuzetnoj vežbi, ponosan sam na našu vojsku

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je posle obilaska naoružanja na arodromu u Batajnici da je ponosan na Vojsku Srbije, kao i na njen napredak.

"Čestitam Vojsci i Ministarstvu, svima na izuzetnoj vežbi. Ponosan sam na Srbiju", rekao je Vučić.

Vučić je rekao da je prikazano 14 "migova 29", od toga 11 modernizovanih, kao i 11 "orlova".

"Biće potrebna dodatna ulaganja i razmišljamo o lovačkoj bombarderskoj avijaciji kako da je osnažimo.

Srbija je neutralna zemlja i mora da pronalazi rešenje kako da sačuva svoje nebo", naveo je Vučić.

"Sada istovremeno možemo da nišanimo 90 ciljeva istovremeno", kaže Vučić i napominje da je potreban veći broj pilota.

Istakao je da će Srbija nastaviti da snaži Ratno vazduhoplovstvo i PVO.

"Duže vreme smo u pregovorima za kupovinu 12 ‘rafala, najkasnije početkom sledeće godine ćemo biti spremni da ugovorimo kupovinu šest ili 12 novih ‘rafala’, a očekujem i pregovore sa britanskom stranom oko kupovine ‘tajfuna’", rekao je Vučić.

Opširnije Kraće

Dodik: Dokaz koliko je napredovalo opremanje i borbena gotovost Vojske Srbije

Srpski član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik zahvalio je Vojsci Srbije i vrhovnom komandantu Aleksandru Vučiću za prikaz sposobnosti koji je, kako kaže, praktičan dokaz koliko je napredovalo opremanje i borbena gotovost Vojske Srbije.

"Počastvovan sam pozivom da budem prisutan i mogu da posvedočim da u odnosu na ono što smo mogli da vidimo samo pre osam ili 10 godina, kada su se morali sa resursima koji su preostali praviti prikazi, imamo jedan sasvim novi i nemerljiv napredak koji pokazuje da Vojska Srbije može uspešno da brani i odbrani narod i Srbiju", kaže Dodik.

Ističe da Vojska Srbije, pokazujući spremnost, može da bude i faktor odvraćanja od bilo kakve pomisli da Srbija može, kao nekada, ponovo da bude gađana.

"Ovo je nešto što svima nama Srbima, gde god da živimo, puni srce. Pomno se prati u Republici Srpskoj i veoma smo ponosni na uspeh koji je pokazan", istakao je Dodik.

Opširnije Kraće

Obilazak naoružanja, vojne tehnike i opreme

Najviši državni zvaničnici Republike Srbije obilaze izložbu vojne tehnike koja je postavljena na aerodromu Batajnica.

Padobranci nose zastavu Srbije

Iznad aerodroma u Batajnici vijori se srpska trobojka koju nose padobranci, pripadnici Vojske Srbije.

Zastavu Republike Srbije nosi major Dejan Stojiljković, instruktor padobranstva koji izvodi svoj 505. skok, a zastavu Vojske Srbije nosi zastavnik Milan Svetozarević, takođe instruktor padobranstva kojem je ovo 1936. skok.

Predstavljen sistem "FK-3"

Prvi put je prikazan sistem "FK-3", jedan od najsavremenijih protivvazduhoplovnih sistema u svojoj klasi, čiju savremenost i aktuelnost karakteriše radarska tehnologija poslednje generacije.

Pripadnici 63. padobranske brigade izvode desant

Pripadnici 63. padobranske brigade prikazali su desant iz helikoptera "MI-17". Istovremeno, raketni sistem kratkog i srednjeg dometa "pancir" obezbeđuje prostor.

Potpuno novi "pegaz"

Po prvi put, posetioci u Batajnici mogu da vide potpuno novi sistem daljinski pilotiranog vazduhoplova "pegaz".

Potpukovnik Saša Lakić, sa Vojnotehničkoh instituta, kaže za RTS da je novi "pegaz" potpuno nov sistem i da je razlika u odnosu na originalnu varijantu, predstavljenu 2011. godine, to što je "pegaz" sada potpuno operativni sistem u koji je ugrađena najsavremenija avionika.

Sistem je sada naoružan, a postoje i male razlike u spoljnom izgledu – na krilima se nalaze vingleti, što nije bio slučaj sa prvom varijantom.

Opširnije Kraće

Nalet modernizovanih "migova 29"

Modernizovani "migovi 29" mogu biti u upotrebi do kraja ove decenije. Mogu sa velike daljine da uoče objekat.

"G-4 super galeb" dejstvuje po neprijateljskim položajima

Po neprijateljskim položajima dejstvuje "G-4 super galeb", "orlovi" pružaju podršku. "Nore" se spremaju za dejstvo.

Na aerodromu i modernizovano borbeno vozilo "M-80"

Pored standardne vojne tehnike, građani u Batajnici mogu da vide i modernizovana vojna sredstva koja su izmenjena u odnosu na osnovne verzije.

Na aerodromu je i borbeno vozilo pešadije "M-80", a konstruktor i vođa tima modernizacije Vladan Lazović sa Vojnotehničkog instituta kaže za RTS da je na modernizovanom vozilu ugrađena poboljšana balistička zaštita.

Modernizovan je i hodni deo, ugrađena je desantna platforma koja omogućava lakše iskrcavanje posade, povećana je vatrena moć ugradnjom topa 30 milimetara, a na kupoli se nalazi i automatski bacač granata i lansirne cevi sa "maljutkom 235".

Opširnije Kraće

Helikopteri pokazuju izvlačenje povređenih

Helikopteri pokazuju vežbu izvlačenja povređenih. Dužina užeta kojim helikopteri izvlače povređene je 40 metara, a pomoću njega mogu izvući i desetoro povređenih.

"Mali miloš" na poligonu

Robotizovana vozila "mali miloš" na poligonu. Pokazuju neutralizaciju neprijatelja.

Helikopteri MI-35, MI-8 i MI-17 u vazduhu

Helikopteri MI-35, MI-8 i M-17 pokazuju helikopterski desant.

Počeo prikaz "Štit 2022"

Na vojnom aerodromu "Pukovnik-pilot Milenko Pavlović" u Batajnici počeo je prikaz sposobnosti Vojske Srbije pod nazivom "Štit 2022". Poleteli "migovi 29" i modernizovani "orao". "Lazar" i "miloš" na poligonu". Pešadija zauzima položaje.

Kapetan Ilija Joksimović predaje raport predsedniku Aleksandru Vučiću

Predsednik Aleksandar Vučić stigao je na aerodrom Batajnica. Nakon intoniranja himne, kapetan Ilija Joksimović predao je raport predsedniku Srbije, koji je i vrhovni komandant Vojske Srbije.

Kapije aerodroma "Pukovnik-pilot Milenko Pavlović" otvorene su jutros u 8.30, a posetioci u Batajnici i gledaoci RTS-a videće oko 60 letelica, više od 300 sredstava naoružanja i vojne opreme i obučenost specijalnih jedinica Vojske Srbije.

Posetioci do 15 časova mogu da razgledaju izloženu vojnu tehniku, ali i da priđu, da se informišu i nešto više saznaju o svemu što je u poslednjem periodu nabavljeno, od novih sistema do sistema kojima Vojska Srbije već raspolaže, ali su u procesu modernizacije.

Građani će biti u prilici da vide kineski raketni sistem srednjeg dometa "FK-3" - najnovije naoružanje Vojske Srbije, koje će biti u sistemu PVO teritorije.

Prikaz sposobnosti Vojske Srbije 

Prikazu sposobnosti Vojske Srbije "Štit 2022",  prisustvuju predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ministar odbrane Nebojša Stefanović i načelnik Generalštaba Milan Mojsilović.

U aktivnostima na vojnom aerodromu u Batajnici učestvuje više od 1.000 pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije. 

Deo prikaza sposobnosti su i pripadnici Ratnog vazduhoplovstva i PVO, Kopnene vojske, 72. brigade za specijalne operacije i 63. padobranske brigade. 

Izvodi se i helikopterski desant, a prikaz  se završava vazduhoplovnim defileom i demo-skokom pripadnika 63. padobranske brigade.